Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Harta războiului din Ucraina. Institutul…

Harta războiului din Ucraina. Institutul american pentru Studii de Război: Este posibil ca armata rusă să încercuiască și să atace Kievul de pe malul de est al Nipru în următoarele 24-48 de ore

Foto: ISW

Institutul american pentru Studii de Război (ISW) susține că, după nouă zile de la începerea războiului, forțele ucrainene continuă să apere zonele importante din punct de vedere strategic, însă pare că rușii și-au schimbat strategia. Încercuiesc orașele și le bombardează pentru a le cuceri.

Situația frontului, 5 martie:

Forțele ruse și-au continuat ieri efortul de a încercui Kievul. Trupele ruse s-au deplasat mai rapid dinspre est și au ajuns la periferia capitalei ucrainene, însă viteza înaintării este de așteptat să încetinească, pe măsură ce acestea trec de terenul plat și mai puțin populat și intră în suburbiile mai aglomerate și cu mult mai multe construcții. ISW apreciază că este posibil ca armata rusă să încercuiască și să atace capitala de pe malul de est al Nipru în următoarele 24-48 de ore.

Potrivit Pentagonului, armata ucraineană a încetinit sau chiar a blocat marele convoi de vehicule militare ale Rusiei care se îndrepta spre Kiev, dinspre NV, scrie Biziday. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că „Avem raportări că un pod a fost aruncat în aer. Avem indicii că ucrainenii au lovit și vehicule aflate în acel convoi”.

Frontul de Sud

Forțele ruse au atacat și au capturat pentru scurt timp aeroportul Kulbakyne de la marginea de est a orașului Nicolaev, însă armata ucraineană a revenit și a reușit să împingă forțele inamice din zonă. Trupele ruse se adună în zona dintre Nicolaev și Herson și cel mai probabil vor ataca Nicolaev, care pare a fi următorul punct important de rezistență ucraineană (după căderea Hersonului) ce va trebui depășit de ruși în drumul spre Odesa și securizarea integrală a litoralului Mării Negre.

Totodată, rușii au cucerit centrala nucleară de la Zaporojie. Autoritățile ucrainene au publicat un videoclip din interiorul camerei de control a centralei nucleare Zaporojie, care a fost preluată de forțele ruse joi seară, în care angajații solicitau militarilor să nu mai tragă arme de foc în interiorul centralei.

Frontul de Est

Forțele ruse au continuat să bombardeze Harkovul. Armata ucraineană a lansat un contraatac la est de oraș, însă nu este clar pentru moment rezultatul operațiunii. 34 de civili au fost uciși în urma atacurilor rusești asupra regiunii Harkov, în ultimele 24 de ore, potrivit serviciilor de urgență ucrainene. Primarul din Harkov a acuzat armata rusă că „încearcă în mod intenționat să elimine poporul ucrainean”, deoarece vizează spațiile civile.

Regiunea Donbas

Trupele ruse au continuat să bombardeze orașul Mariopol pentru a-l forța să capituleze, însă serviciile britanice de informații precizează că ucrainenii dețin controlul, încă, asupra orașului. Autoritățile afirmă că orașul este înconjurat de ruși și „are nevoie disperată de ajutor militar și umanitar”. Trupele ruse au capturat Volnovaha și au înaintat spre Rozivka. Dacă forțele ruse vor captura Rozivka, va fi foarte greu pentru Ucraina să rupă asediul lui Mariupol.

Detalii aici: LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina