Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Putin a acordat cetățenie…

FOTO Putin a acordat cetățenie rusă unui ex-ministru moldovean al Economiei, boxerului Kevin Johnson și unui fost soldat bosniac, acuzat de crime de război

Sursa foto: Pexels.com

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți, 9 ianuarie, un decret prin care acordă cetățenia rusă pentru 44 de străini. Printre aceștia se numără boxerul american Kevin Johnson, jurnaliștii străini de la RT Peter Lavelle și Roman Zyskin, fostul vicepremier și ex-ministru al Economiei din R. Moldova, Andrei Cucu, medicul croat Mirella Jakupanec, fostul soldat bosniac Ratko Samac, acuzat de crime de război, scrie Novaya Gazeta.

Boxerul american Kevin Johnson

Kevin Johnson este un celebru boxer american care a susținut 60 de lupte în ringul profesionist. În 2009, el a pierdut în fața ucraineanului Vitali Klitschko într-o luptă pentru titlul mondial la categoria grea al Consiliului Mondial de Box.

Conform sursei citate, Johnson a solicitat cetățenia rusă în septembrie 2023. În august, boxerul a ieșit înainte de meciul său cu rusul Mark Petrovsky, purtând un tricou cu o imagine a lui Vladimir Putin. De asemenea, el și-a luat patronimicul „Vladimirovici” în onoarea președintelui rus.

„Pentru a-i face cel mai mare compliment președintelui Vladimir Putin, am decis să îmi schimb numele. De acum înainte mă voi numi Kevin Vladimirovici. Acum sunt sută la sută rus”, a declarat anterior Johnson.


Sursa foto: Peter Schneider/EPA

Jucătorul canadian de hochei Brendan Leipsic

Brendan Leipsic este atacant la clubul de hochei pe gheață SKA Sankt Petersburg, el joacă în Rusia din 2020. El a fost mai întâi jucător la CSKA Moscova, trecând apoi la Metallurg Magnitogorsk. A jucat în total 187 de meciuri în Liga Națională de Hochei.

Sursa foto: Getty Images

Ex-ministru al Economiei al R. Moldova, Andrei Cucu

Andrei Cucu a condus Ministerul Economiei al R. Moldova în perioada 2000-2001, când Dumitru Braghiș a fost prim-ministru al R. Moldova. Ulterior, a fost numit viceprim-ministru în Guvernul Vasile Tarlev. Pe 4 februarie 2002, a fost demis din funcție.

Împreună cu Andrei Cucu, soția sa, Maria, a primit cetățenia rusă.

Emmanuel Forest, un fost oficial francez

Emmanuel Forest a ocupat diverse funcții în cadrul ministerelor franceze ale educației și afacerilor externe în anii 1980. În prezent, el conduce Bouygues, una dintre cele mai mari companii de construcții din Franța.

În plus, Forest a participat la cel de-al patrulea sezon al emisiunii rusești „Vocea 60+”. La „audițiile pe nevăzute”, el a interpretat melodia „Serile din regiunea Moscovei” în limbile rusă și franceză. Forest a intrat în echipa cântăreței Laima.

Mirella Jakupanec, un medic croat care a participat la războiul din Ucraina de partea armatei rusești

Mirella Jakupanec este un medic din Croația. În primăvara anului 2022, ea a mers în republica separatistă Donețk pentru a trata militari și civili. În toamna aceluiași an a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării. Ulterior, medicul a relatat că în Croația a fost deschis un dosar penal împotriva ei, fiind considerată mercenară. Femeia riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare în Croația.

Sursa foto: serviciul de presă al diecezei din Kazan

Participant la războiul din Balcani, Ratko Samac

Ratko Samac este un fost ofițer al Armatei Naționale Iugoslave și un participant la războiul civil din 1992-1995. El a venit în orașul rusesc Kurgan pentru tratament medical în 1999 și a primit un permis de ședere în Federația Rusă.

Bosnia și Herțegovina a solicitat extrădarea lui Samac din Rusia, fiind suspectat de comiterea de crime de război împotriva civililor în timpul masacrului din orașul Ključ, precum și de uciderea în 1993 a trei civili.

În 2013, Samac a fost inclus pe o listă de urmărire internațională. El a fost reținut în Rusia în 2016, dar autoritățile au refuzat ulterior să îl extrădeze în Bosnia.

Sursa foto: kprf.ru

Jurnaliștii RT Peter Lavelle și Roman Zyskin

Peter Lavelle este autorul și prezentatorul emisiunii CrossTalk, un talk-show politic pe canalul TV în limba engleză RT, care este controlat de statul rus. El este, de asemenea, autorul cărții In Context.

Roman Zyskin este corespondent al postului de televiziune în limba germană RT, născut în Uzbekistan. După izbucnirea războiului din Ucraina, el a călătorit la Mariupol. De asemenea, a vizitat Kremlinul în timpul sosirii unei delegații chineze în martie 2023.

Regizorul mexican Sergio Olchowicz Green

Sergio Olhovich Green este un regizor de film și scenarist mexican care a realizat 13 filme în cariera sa. Unul dintre ele „The House in the South” a fost nominalizat în 1975 pentru premiul de aur la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova. Un alt film, „Esperanza”, a fost despre soarta lui Vladimir Alekseevici Oljovski, un inginer mexican de origine rusă.

Sursa foto: NotimexTV