Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Cum arată catedrala Notre-Dame…

FOTO Cum arată catedrala Notre-Dame la cinci ani de la incendiul care a cuprins monumentul: Restaurarea catedralei se apropie de finalizare

Sursa: Reuters

La cinci ani după un incendiu devastator, restaurarea catedralei Notre-Dame este aproape finalizată, în timp ce ochii tuturor se îndreaptă spre Paris pentru Jocurile Olimpice, scrie Reuters.

În seara zilei de 15 aprilie 2019, acoperișul catedralei a luat foc. În curând, acesta a cuprins turla și aproape a răsturnat clopotnițele principale. În întreaga lume, telespectatorii au privit cu groază cum clădirea medievală ardea.

Macron, al cărui al doilea și ultim mandat se încheie în 2027, dorește ca restaurarea catedralei să ridice starea de spirit a națiunii – și ratingul de aprobare al guvernului său.

„Doar o dată într-un secol cineva găzduiește Jocurile Olimpice și Paralimpice, doar o dată într-un mileniu se reconstruiește o catedrală”, a declarat Macron în discursul său de Anul Nou 2024.

Rămâne neclar ce anume a provocat incendiul. Autoritățile franceze au declarat că o defecțiune electrică sau o țigară aprinsă ar fi putut fi responsabile.

„Un pompier mi-a spus: „Domnule, uitați-vă atent la fațadă, pentru că dacă nu reușim să stingem acest incendiu, totul se va duce de râpă””, și-a amintit Patrick Chauvet, fostul preot-șef de la Notre-Dame.

Fațada a rezistat, dar pagubele au necesitat cinci ani de lucrări intense de stabilizare și restaurare.

Mândria celor care au lucrat la proiect transpare.

„Aceasta este o lucrare de construcție unică în viață, pentru că restaurarea unui întreg monument în toată tridimensionalitatea sa este ceva cu totul excepțional”, a declarat Emma Roux, un artizan care lucrează la iconicele vitralii.

Redeschiderea este programată pentru luna decembrie, iar în prezent se desfășoară conform programului, potrivit oficialului care conduce proiectul.

Ne încadrăm în timp și în buget„, a declarat Philippe Jost luna trecută, în cadrul unei audieri în Senat.

Jost le-a spus parlamentarilor că proiectul a costat până acum 550 de milioane de euro, finanțat în parte prin donații masive, inclusiv de la miliardarii din sectorul luxului Francois Henri Pinault și familia Arnault. Atât de mulți bani au fost donați încât vor rămâne fonduri chiar și pentru investiții suplimentare în clădire, a spus el.

„Alte 150 de milioane de euro ar trebui să fie disponibile și – cu condiția aprobării sponsorilor noștri – vor fi folosite pentru a restaura catedrala și pentru a rezolva problemele anterioare incendiului, care se referă în principal la zidăria exterioară”, a adăugat Jost.