De la Chicago la Vatican: Cine este Robert Prevost, primul papă american, ales sub numele de Leon al XIV-lea

Cardinalii au încheiat joi, 8 mai, conclavul papal din 2025 de la Vatican prin alegerea unui nou Suveran Pontif. Cel ales, cardinalul Robert Prevost, va fi cunoscut sub numele de Papa Leon al XIV-lea — primul papă din istorie originar din Statele Unite ale Americii. La 69 de ani, acesta devine cel de-al 267-lea pontif din istorie și îi succede lui Francisc, care a murit pe 21 aprilie, scrie CBS News.
Născut la Chicago, cardinalul Robert Prevost este primul papă american din istorie. Este și cetățean al statului Peru, unde a lucrat mulți ani ca misionar.
Prevost a condus Dicasterul pentru Episcopi al Bisericii Catolice, ceea ce înseamnă că era responsabil de desemnarea noilor episcopi.
Conform sursei citate, noul papă este considerat un centrist, dar în privința multor probleme sociale este perceput ca progresist — asemenea lui Francisc, a susținut categoriile marginalizate, migranții și persoanele social vulnerabile. Totuși, se opune hirotonirii femeilor ca diaconi.
Primul discurs al noului papă
Adresându-se mulțimii în limba italiană de la balconul cu vedere la Piața Sfântul Petru, papa a spus: „Pace vouă tuturor. Aș dori să ofer un salut de pace care să ajungă la familiile voastre, la voi toți, oriunde v-ați afla. Să fie pacea cu voi.”
Acesta a adus un omagiu predecesorului său, Papa Francisc, spunând că dorește să ofere binecuvântarea sa poporului așa cum a făcut-o Papa Francisc în ultima sa apariție în Piața Sfântul Petru. „Umanitatea are nevoie de Hristos ca de o punte prin care să fie atinsă de Dumnezeu și de iubirea Sa. Ajutați-ne, și ajutați-vă unii pe alții, să construim punți.”
Papa Leon al XIV-lea a mulțumit apoi cardinalilor care l-au ales în timpul conclavului ce a durat două zile.„Putem merge cu toții împreună spre acea patrie pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi,” a punctat aceste el.
Apoi, Provost a vorbit în limba spaniolă pentru a adresa mulțumiri fostei sale dieceze din Peru: „Unde un popor loial și-a împărtășit credința și a oferit foarte mult.”
Revenind la limba italiană, noul Suveran Pontif i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage „împreună” Fecioarei Maria pentru binecuvântarea ei. Apoi a urmat o scurtă rugăciune, întâmpinată cu noi ovații. După încheierea discursului, noul Papă a citit un pasaj religios în limba latină, aducând omagiu sfinților și Maicii Domnului.
De unde este originar Papa Leon al XIV-lea?
Papa Leon al XIV-lea s-a născut în Chicago, Illinois, 14 septembrie 1955. A studiat teologia la Catholic Theological Union din Chicago. La 27 de ani, a fost trimis la studii la Roma, iar în 1982 a fost hirotonit preot. Ulterior, a plecat ca misionar în Peru.
De ce își schimbă papii numele?
Primul act pe care îl face un nou papă după alegerea sa este alegerea unui nou nume. Potrivit Vaticanului, acest gest simbolizează o „a doua naștere” a celui care devine Suveran Pontif. De asemenea, în primele secole ale creștinismului, mulți papi își schimbau numele dacă cele de la naștere aveau origine „păgână”.
Precedentul a fost stabilit de primul papă, Sfântul Petru, al cărui nume la naștere era Simon, potrivit Vaticanului.
Totuși, nu toți papii și-au schimbat numele. Dintre cei 267 de papi din istorie, doar 129 au ales un nume nou, conform datelor Vaticanului.
Cum aleg papii numele pe care le vor purta?
Unii papi aleg numele unui predecesor recent, în semn de respect sau pentru a arăta că își doresc să continue pe linia acelui pontificat.
Alții optează pentru un nume fără legătură cu papi recenți, semnalând intenția de a aduce o schimbare. De exemplu, Papa Francisc a fost primul din istorie care a luat numele Sfântului Francisc din Assisi.