ABLV Bank, una dintre cele trei bănci letone implicate în frauda bancară din R. Moldova, va fi lichidată

Banca ABLV din Riga, Letonia, una dintre cele trei instituții bancare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un milion de euro, va fi lichidată. Anunțul despre lichidarea ABLV Bank în conformitate cu legislația Letoniei a fost făcut de Banca Centrală Europeană (BCE), care precizează că „salvarea băncii nu este în interesul societății”, scrie BNS.

În declarație se menționează că în banca letonă ABLV și filiala acesteia din Luxemburg există semne ale unui colaps iminent în conformitate cu regulamentul privind Mecanismului unic de supraveghere.

Prin urmare, va avea loc lichidarea acestor bănci în conformitate cu legislația Letoniei și a Luxemburgului. Banca nu are fonduri suficiente, care trebuie să fie disponibile imediat, pentru a face față fluxului mare de depozite înainte de a începe procedura de plată din fondul leton de garantare a depozitelor”, se spune într-o declarație a Băncii Centrale Europene.

Pe 24 februarie Comisia pieței financiare și de capital (CPFC) a Letoniei, de asemenea, a decis că ABLV Bank este în indisponibilitatea depozitelor.

Banca nu a reușit în termenul stabilit să îndeplinească condițiile BCE, pentru a anula restricțiile privind plățile, introduse pe 18 februarie. Având în vedere aceste circumstanțe, CPFC în calitate de autoritate națională de supraveghere, acționează în conformitate cu situația, pentru că trebuie să oferim garanții, pentru ca clienții ABLV Bank să poată primi compensații în mărime de până la 100 000 de euro. Deciziile noastre ulterioare vor fi legate de organizarea plăților despre care vom anunța în cel mai scurt timp”, a declarat președintele CPFC, Peters Putnins.

Plata compensațiilor garantate trebuie să înceapă nu mai târziu decât în a opta zi după debutul indisponibilității depozitelor.

Comisia a subliniat că în scopul de a proteja interesele legitime ale deponenților și pentru a preveni posibile daune, CPFC a interzis ABLV Bank de a efectua operațiuni de creditare. Această limitare se aplică, de asemenea, la plățile dintre conturile clienților băncii.

CPFC a raportat că, în acest caz, pentru plăți nu va fi nevoie de mijloace de stat pentru fondul de garantare a depozitelor, deoarece ABLV Bank are suficiente active. Pentru plata compensațiilor garantate clienților din Letonia, este nevoie aproximativ de 470 de milioane de euro.

Rețeaua Ministerului finanțelor SUA de combatere a infracțiunilor financiare a anunțat recent că  intenționează să introducă în privința ABLV Bank sancțiuni pentru schema de spălare de bani în favoarea programului nuclear din Coreea de Nord și acțiunilor ilegale în Azerbaidjan, Rusia și Ucraina. Potrivit SUA, până în 2017 conducerea băncii a folosit mita drept instrument pentru a exercita influență asupra persoanelor cu funcții de răspundere din Letonia în încercarea de a preveni acțiuni legale îndreptate împotriva băncii și de a minimiza riscurile ridicate a acțiunilor ei.

În termen de o săptămână după anunțul rețelei de combatere a infracțiunilor financiare a Ministerului Finanțelor al SUA despre sancțiunile planificate împotriva băncii letone ABLV, din bancă au fost scoase 600 de milioane de euro. Comisia pieței financiare și de capital a Letoniei a decis să introducă restricții temporare la plăți, interzicând operațiunile de debitare în conturile clienților ABLV în orice monedă.

Ilmars Rimsevic, managerul Băncii Centrale a Letoniei a fost arestat pe 17 februarie 2018 de către Agenția pentru Combaterea Corupției a Letoniei, ceea ce a provocat noi temeri cu privire la sistemul financiar al unui stat-membru din zona Euro, transmite Agerpres, cu referire la Financial Times și Reuters. Reținerea administratorului băncii a urmat după raportul Trezoreriei SUA cu privire la „instituționalizarea spălării de bani” în a treia ca mărime bancă din Letonia, ABLV.

Anume ABLV Bank, împreună cu alte două bănci letone (PrivatBank și Pasta Banka), a servit drept „poartă europeană” pentru preluarea concertată a controlului asupra a trei bănci din Republica Moldova, implicate în „furtul secolului”.

În 2015, ZdG a scris că un şir de persoane private care, în 2013, au obţinut acţiuni la această bancă au luat în perioada adiacentă împrumuturi fabuloase de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în ABLV Bank. Printre aceştia se numără Petru Lucinschi, fostul preşedinte al R. Moldova, Reghina Apostolova, fostă consilieră comunistă, actualmente viceprimară la Primăria Orhei, condusă de Ilan Şor, dar şi persoane implicate anterior în tranzacţii cu firmele lui Ilan Şor.

Citiți și

Miliardul moldovenesc prin trei bănci letone

Sursa: Novayagazeta

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Alex

  kapitalistii isi ascund urmele…au invinuit in tot Rusia si sa nu se afle contrariul lichideaza urmele….asa si cu 3 miliarde din moldova au ajuns in bank on new york iar apoi jumate in forma de investiti, cu hirtii de valoare a SUA …cine are ochi sa vada

 2. ivancelgroaznic

  De la iceput, aku niskaiva ani so spus ca bani sint in Pribaltika. Da, cini o auzit asta ? Bineinteles ca sint interese mai mari decit moldova la mizhlok, ca si mai mari decit toata Pribaltika la un loc. In zhoku la marile puteri nu insemnam nimic, da noi platim toate pagubele. Asta vrea si Dodon, sa plateasca norodu toate furturile de miliarde.

 3. Reporter

  “SUȘITE SUHARI, REBEATA!” SUNTEM FALIȚI!

  Banii noștri ne-au spus “Good-bye!”, băieți! Orice-ar spune Candu, Leancă și alte marionete ale lui Mandu (Plahotniuk), suntem faliți! Singura speranță, care ne-a mai rămas este să-l juchim și să valorificăm cât mai scump pielea răpănoasă a jidanului ista, Ilan Șor! Dar și aici oligarhul uzurpator Plahotniuk ne-a luat-o înainte. Din cele 2,9 miliarde de dolari furate de escroc din cele trei bănci 2 miliarde de dolari escrocul le-a dat lui Plahotniuk în schimbul libertății!

  Mai pe scurt “Sușite suhari, rebeata!” Suntem faliți!

 4. Traian Harașosfetiuc

  “…trei bănci din R. Moldova care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un milion de euro…”

  Of, Doamne mă apucă damblaua, nu mai pot! De când vorbim noi, că frauda de la cele trei bănci din R. Moldova, care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare este de 2,9 MILIARDE DE DOLARI și nu 1 milion de euro! …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *