Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Termoelectrica a recepționat un nou…

Termoelectrica a recepționat un nou lot de păcură, anunță ministrul Andrei Spînu

Termoelectrica S.A. a recepționat marți, 6 decembrie, un nou lot de păcură, prin intermediul transportului auto și feroviar, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Ministrul a menționat că în perioada următoare țara noastră va mai primi și alte stocuri de păcură. Nu a fost anunțată cantitatea păcurii recepționate.

„Mulțumesc S.A.Temoelectrica, Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova pentru efortul depus în gestionarea transportării cisternelor de păcură. La fel, mulțumesc Calea Ferată din Moldova, autorităților și entităților implicate în proces din România și Moldova„, a scris ministrul pe rețelele de socializare.

Potrivit unui proiect votat de Guvern pe 30 noiembrie, Agenţia Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va elibera zece mii de tone de păcură din rezervele de stat, cu titlu de împrumut, către S.A. „Termoelectrica”. 

Potrivit proiectului, având în vedere că păcura va fi eliberată cu titlu de împrumut, S.A. „Termoelectrica” se obligă să restituie în rezervele de stat cantitatea de păcură eliberată, în aceeași cantitate și cu aceiași indici calitativi, „indiferent de oscilarea prețurilor”, până la data de 1 iulie 2023.

Din 11 octombrie 2022, Termoelectrica a anunța că Centrala Electrică cu Termoficare (CET) Sursa I a trecut la regim de funcționare pe bază de păcură în calitate de combustibil, cu utilizarea minimă a gazelor naturale în procesul tehnologic.

CET Sursa I este principala sursă de producere a energiei termice și electrice a Societății pe Acțiuni Termoelectrica și un important obiect energetic al țării. CET Sursa I asigură producerea energiei termice și energiei electrice în regim de cogenerare – ce presupune producerea a două tipuri de energie (termică și electrică) în baza aceluiași combustibil, explică Termoelectrica.