Oferta publică pentru vânzarea a 49% din acțiunile Purcari s-a încheiat la prețul minim de 19 RON/acțiune

Oferta Publică Inițială Secundară a Purcari s-a încheiat cu succes. Cele 9,8 milioane de acţiuni Purcari Wineries au fost plasate la prețul minim de 19 RON/titlu (circa 4 euro),  potrivit anunţului societăţii publicat pe site ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, valoarea totală a ofertei pentru 49% din acţiunile companiei se ridică la 186,2 milioane de RON (aproape 40 milioane de euro).

Compania urmează să solicite admiterea la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața reglementată la vedere administrată de BVB. Oferta a avut ca obiect 9 800 0000 acțiuni existente în Purcari, ceea ce reprezintă 49% din total acțiuni, după cum urmează:

  • 8 171 080 acțiuni ordinare oferite de către Lorimer Ventures Limited;
  • 1 milion acțiuni ordinare oferite de către Amboselt Universal Inc.;
  • 628 920 acțiuni ordinare oferite de către International Finance Corporation (IFC).

Oferta, ce a demarat pe 29 ianuarie, curent, a fost formată din două tranşe: investitorii de retail, care au trebuit să subscrie la preţul fix de 28 lei/acţiune, având alocate 10% din ofertă, și investitorii instituţionali au putut subscrie la intervalul de preț 19 RON/acțiune − 28 RON/acțiune, având alocate 90% din acțiuni. Prețul final de ofertă, de 19 RON/acțiune este aplicabil pentru ambele categorii de investitori.

În cazul tranşei de retail oferta a fost suprasubscrisă de peste patru ori, alocarea pro rată fiind stabilită la 0,2422433314. (n.r.: acest lucru înseamnă că la oferta de 980 de mii de acțiuni (10%), cererea a fost de patru ori mai mare. Astfel, la 100 de acținui cumpărate, investitorului de retail îi revin circa 24 de acțiuni).

Tranzacționarea acțiunilor Purcari pe piața reglementată la vedere administrată de BVB urmează să înceapă în jurul datei de 14 februarie 2018.

Anterior ofertei, societatea era deţinută de Horizon Capital (prin Lorimer Ventures Limited), în proporţie de 63,55%, International Finance Corporation, cu 6,41%, Victor Bostan (fondatorul şi director general al Purcari, prin Amboselt Universal), cu 30,03%. Ca urmare a ofertei, Horizon Capital îşi reduce deţinerea la 22,69%, IFC, la 3,27%, iar Victor Bostan, la 25,03%.

Purcari este unul dintre producătorii de top de vin din Europa Centrală și de Est, cu platforme de producție în România și R. Moldova. Compania deține în portofoliu patru branduri principale: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan și Bardar. Purcari este cel mai premiat producător de vin din Europa Centrală și de Est la Decanter Londra în perioada 2015-2016. Acestea înregistrează un scor mediu de 3,9 din 5.0 potrivit Vivino − o aplicație globală de evaluare a vinului, în baza a peste 13.000 de recenzii.

Grupul a raportat venituri de circa 22,9 milioane de euro pentru anul financiar 2016 și venituri de circa 20,3 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2017. România, R. Moldova și Polonia sunt cele mai mari piețe de desfacere ale Grupului. Aceste trei țări au contribuit cu o cotă de circa 64% din  veniturile totale (din vânzările produselor finite) în 2016 și cu 73% în primele nouă luni ale anului 2017.

 

Foto: purcari.wine

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ropoport

    iaka si taty democratia vin si preiau companii profitabile si scot finantele in afara tarii..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *