„Noi construim în Moldova un business după modelul european și suntem gata să ne apărăm drepturile în instanță”

După cinci ani de procese judiciare, compania Südzucker Moldova a reușit să-și revendice aproape 10 mln. de lei de la Orhei-Vit.

În 2009, compania Südzucker Moldova a apelat la instanța de judecată pentru prima oară, când Orhei-Vit a încălcat flagrant termenii contractuali de plată. Conflictul dintre părți a fost soluționat atunci pe cale amiabilă și prevedea plata integrală a datoriei și a cheltuielilor de judecată, iar cuantumul amenzilor a fost redus cu 50 la sută. Cu toate acestea, companiile au restabilit ulterior relațiile de afaceri. Dar peste doi ani, compania Südzucker Moldova a fost din nou nevoită să meargă în instanță, cu alte două cereri de recuperare a creanțelor și să înceteze colaborarea cu Orhei-Vit. Menționăm că pârâtul a fost obligat să ramburseze datoria și să achite cheltuielile de judecată abia după sechestrarea conturilor bancare ale acestuia.

În perioada 2009-2014 au avut loc peste 60 de întruniri în instanțele de toate nivelurile. La 29 octombrie 2014, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a confirmat corectitudinea solicitărilor înaintate de Südzucker Moldova, iar la sfîrșitul anului 2014 toate datoriile au fost recuperate.

„Pe durata acestor ani, conducerea companiei a fost învinuită în repetate rânduri de principialitate exagerată”, spune Alexander Koss, speakerul comitetului de Conducere al Südzucker Moldova. „La început, am încercat să ajungem la un compromis. Dar s-a dovedit că, conform regulilor de joc ale „businessului moldovenesc”, compromisul este interpretat de către oponenții lipsiți de scrupule drept poziție slabă, drept dorință de a jertfi interesele companiei în folosul acestor oponenți. În cazul nostru este vorba despre interesele acționarilor, investitorului german. De aceea am hotărât ferm să nu facem jocul cuiva. Noi construim în Moldova un business după modelul european și suntem gata să ne apărăm drepturile în instanță, în conformitate cu legea și cu prevederile contractuale, până în momentul în care va triumfa dreptatea. O altă cale nu poate exista”, a declarat Alexander Koss.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *