Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldova Agroindbank are un nou…

Moldova Agroindbank are un nou acționar majoritar

Contractul privind procurarea de către stat și deetatizarea a 41,09% din acțiunile nou emise ale băncii de importanță sistemică B.C. „Moldova Agroindbank” S.A. între Guvernul Republicii Moldova și Consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a fost semnat astăzi, 2 octombrie, de către Agenția Proprietății Publice (APP), și societatea de investiții HEIM PARTNERS Ltd, creată de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital și Invalda INVL.

Francis Malige, directorul executiv al BERD pentru instituțiile financiare, a declarat că procesul de vânzare al MAIB va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții mai puternice în economia Republicii Moldova.

„Prin această tranzacție, cea mai mare bancă din R. Moldova a căpătat un acționar financiar puternic și experimentat, capabil să asigure dezvoltarea rapidă a băncii și normalizarea activității de creditare. Ținând cont de mărimea băncii „Moldova-Agroinbank” – aproape o treime din întreg sistemul, venirea unui nou investitor de calitate, cu servicii și produse bancare noi, va avea un impact pozitiv asupra întregii economii și va favoriza competitivitatea sectorului bancar din țara noastră”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital – gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL – societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

La 10 mai 2018, BNM anunța că un consorțiu internațional, format din trei achizitori potențiali (o instituție financiară internațională și două fonduri străine de investiții directe), a depus o cerere oficială pentru achiziționarea a 41.09% de acțiuni ale BC “Moldova-Agroindbank” S.A. în condițiile prevăzute de art.541 al Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

BNM a informat despre aceasta cerere Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință la 4 mai 2018.

Ținând cont că BC „Moldova-Agroindbank” S.A. este o bancă de importanță sistemică și că au trecut mai mult de 3 luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv ca urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, CNSF a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile. În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzute de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători, care au primit permisiunea prealabilă a Bănci Naționale a Moldovei. Procedura respectivă nu afectează activitatea băncii, anunța atunci BNM.