Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Andrei Spînu, despre acțiunile…

Ministrul Andrei Spînu, despre acțiunile autorităților de la Chișinău, în cazul reducerii cu 40% a livrărilor de gaze naturale de la Gazprom: „Vom achiziționa gaz de pe piețele internaționale”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că „nici partea strângă și nici partea dreaptă” a Nistrului nu au primit notificarea din partea gigantului rus Gazprom privind reducerea cu 40% a livrărilor de gaze naturale. Totuși, ministrul Spînu susține că în cazul în care se va ajunge la un asemenea scenariu, autoritățile vor „achiziționa gaz de pe piețele internaționale”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

„Din ce cunosc eu, nici cei din partea stângă, nici cei din partea dreaptă (a Nistrului n. red.) nu au primit o astfel de informație. Pot doar să presupun că vorbesc despre situația în care Gazprom nu va rezerva capacități suplimentare pentru luna noiembrie, adică acea cantitate de 5,7 milioane de metri cubi de gaze va fi menținută și pentru luna noiembrie. Însă, ținând cont de faptul că în luna noiembrie se răcește timpul și consumul crește, aceste 5,7 milioane de metri cubi vor ajunge pentru mai puțin decât în luna octombrie”, a declarat ministrul Andrei Spînu.

Astfel, Andrei Spînu susține că în cazul în care Rusia va decide să reducă volumul de gaze, autoritățile vor achiziționa gaze naturale de pe piețele internaționale.

„Trebuie să facem economii. Am venit cu un îndemn către toți cetățenii să economisim energia electrică și gazul. (…) Vom achiziționa gaz de pe piețele internaționale și vom asigura cetățenii cu suficient gaz.

(…) Ne dorim mai multe contracte pe termen lung care să diversifice livrările de gaz și energie energetică. (…) Obiectivul de diversificare… ar fi o salvare pentru mulți ani înainte”, a declarat ministrul Andrei Spînu.

Serviciul de presă al așa-numitului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat luni, 17 octombrie, că gigantul rus Gazprom va reduce cu 40% livrările de gaze naturale către compania Moldovagaz în luna noiembrie.

Între timp, președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, anunță că SA „Moldovagaz”, care aprovizionează cu gaze naturale inclusiv locuitorii din stânga Nistrului, „nu dispune de informații privind rezervarea capacității lunare pentru furnizarea volumelor contractate în luna noiembrie pentru consumatorii moldoveni”.

Potrivit așa-zisului ministru al Dezvoltării Economice din regiunea transnistreană, Serghei Obolonnik, deficitul de gaze naturale estimat pentru luna noiembrie este de 55 de milioane de metri cubi de gaze.

„(…) Deficitul de gaze pentru luna curentă este de 36 de milioane de metri cubi de gaze (…). Conducerea republicii a trimis scrisori de solicitare către oficialii ruși (…). S-a decis reducerea temporară a livrărilor de gaze către o serie de întreprinderi importante (…)”, se arată în comunicat.

Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, a anunțat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a menționat faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.

Anterior, reprezentanții companiei „Moldovagaz” au anunțat că, pentru luna octombrie, a fost prevăzută livrarea către R. Moldova a 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 8,06 milioane de metri cubi pe zi”:

  • 80 milioane de metri cubi (2,58 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului;
  • 170 milioane de metri cubi (5,48 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului („Tiraspoltransgaz”).

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.