Guvernul a aprobat contractul de vânzare a acțiunilor Moldindconbank

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 30 ianuarie, o hotărâre de Guvern prin care aprobă cumpărarea de către Agenția Proprietății Publice (APP) a 63,89% din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A. Decizia Guvernului vine la scurt timp după ce Banca Națională a eliberat unui investitor bulgar permisiunea de a achiziționa acțiunile respective.

Potrivit hotărârii adoptate, APP va cumpăra acțiunile în numele Guvernului. În acest scop, Ministerul Finanțelor va aloca peste 760 de milioane de lei, sumă care corespunde prețului de expunere al acestor acțiuni la ultima licitație.

„Este încă un pas în întoarcerea miliardului. Această suma va merge ulterior pentru stingerea creditului de urgență”, a declarat premierul după aprobarea proiectului de Guvern.

În continuare, APP urmează să expună la vânzare pe piața reglementată a bursei de valori, prin intermediul licitației cu strigare, acțiunile „Moldindconbank”.

„Condițiile egale de participare la licitație și de vânzare vor fi oferite atât potențialului achizitor, cât și altor potențiali achizitori care dețin aprobarea prealabilă a BNM”, prevede hotărârea de Guvern.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată la doar o săptămână după ce BNM a oferit premisiunea prealabilă a acțiunilor de către investitorul „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”. Atât Banca Națională, cât și Guvernul și Parlamentul au publicat ulterior comunicate de presă în care salută atragerea investițiilor străine în sectorul financiar-bancar. Deși BNM a oferit pemisiunea prealabilă abia pe 22 ianuarie, în doar câteva zile atât premierul, cât și președintele Parlamentului au avut întrevederi cu șefii investitorului bulgar.

Organul executiv al B.C. „Moldindconbank” S.A. a asigurat expunerea la vânzare a pachetului în mărime de 63,89 % din acțiuni prin licitație cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, la 17 aprilie 2018, 17 iulie 2018 şi 18 octombrie 2018. Ultima licitație la Bursa de Valori a fost organizată în perioada 3 – 18 ianuarie 2019, dar fără rezultate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *