Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Este un angajament să putem…

„Este un angajament să putem să sprijinim R. Moldova cu cantitatea de gaze necesare”. România și Azerbaidjan caută soluții pentru aducerea gazelor din Marea Caspică

România, în comun cu Azerbaidjan, caută soluţii pentru materializarea aducerii gazelor din Marea Caspică prin conducta transanatoliană Turcia-Bulgaria-România şi din România, spre celelalte ţări beneficiare, una dintre ele fiind R. Moldova. Un memorandul între compania azeră SOCAR şi cea românească ROMGAZ privind realizarea unei investiţii comune într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră fiind semnat miercuri la București.

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că realizarea unei facilităţi de gaz natural lichefiat la Marea Neagră, în comun cu Azerbaidjan, va conduce la diversificarea şi suplimentarea coridoarelor de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa.

„În continuare, căutăm împreună soluţii pentru materializarea aducerii gazelor din Marea Caspică prin conducta transanatoliană Turcia-Bulgaria-România şi din România, desigur, către celelalte ţări beneficiare, una dintre ele fiind R. Moldova. Este un angajament al nostru şi al Azerbaidjanului să putem să sprijinim R. Moldova cu cantitatea de gaze necesare”, a afirmat Nicolae Ciucă, conform Agerpres.

Anterior, într-un interviu pentru Europa Liberă România, directorul general al „Transgaz” a declarat că România este pregătită oricând să livreze gaze naturale către țara noastră și că acestea ar ajunge într-o oră la Chișinău.

„Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”, a declarat pentru Europa Liberă România, directorul „Transgaz”, Ion Sterian.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.