După ce brokerilor de asigurări li s-a interzis să perceapă comisioane din vânzare, poliţele RCA şi Carte Verde se ieftinesc

Începând cu 1 februarie 2019, polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă – RCA și Carte Verde, vor costa mai puțin. Se întâmplă după ce intermediarilor în asigurări (brokeri) le-a fost interzisă încasarea comisioanelor pentru perfectarea acestor tipuri de asigurări, începând cu 22 ianuarie, curent.  

Prevederile se regăsesc în cea mai recentă lege cu privire la asigurări adoptate de Parlament la sfârşitul anului 2018.

Astfel, la 22 ianuarie curent, Comisia Naţională a Pieţii Financiare din R. Moldova a emis o circulară prin care notifică faptul că:

Intermediarilor în asigurări (reasigurări) le este interzisă încasarea remunerărilor/comisioanelor/altor plăți la intermedierea contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă, inclusiv brokerul de asigurare și/sau de reasigurare este privat (interzis) de  intermediere a contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă în numele și pe cheltuiala asigurătorului. În context, amendamentele citate se referă exclusiv la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă”.

În contextul acestor modificări are loc reducerea prețurilor pentru asigurările RCA și Carte Verde .

Noile tarife RCA şi Carte verde

Începând cu 1 februarie 2019,  prima de asigurare de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va fi de 651 de lei. În prezent, aceasta este de 766 lei. Prin urmare, prețul va fi redus cu 115 lei.

Prima de asigurare de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă (Carte Verde) se stabilește:

  • pentru Zona 1 (Ucraina și Belarus) – 33 de euro (în prezent prețul este de 38 de euro);
  • pentru Zona 2 (Ucraina, Belarus și Federația Rusă) – 224 de euro (în prezent prețul este de 261 de euro);
  • pentru Zona 3 (toate țările Sistemului Internațional de Asigurare Carte Verde) – 498 de euro (în prezent prețul este de 586 de euro).

După aprobarea modificărilor la Legea cu privire la asigurări mai mulți brokeri s-au arătat nemulțumiți. Aceștia au afirmat, atunci, că se dorește excluderea din piața de profil a unei verigi importante de protecție a intereselor consumatorilor, numită brokeri de asigurare.

Foto: sputnik.md

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *