Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   După ce a majorat prețurile…

După ce a majorat prețurile la carburanți, ANRE își suspendă decizia, pentru a o revizui

Conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) suspendă din 1 iunie, ultima sa decizie prin care majorează prețurile la carburanți. Respectiv, de mâine, un litru de benzină va fi comercializat la 19,05 lei, iar un litru de motorină – la 17,09 lei. Decizia vine la o zi de când deputata Alina Zotea a cerut explicații de la ANRE față de majorarea prețurilor plafon de comercializare a carburanților și la scurt timp după ce suspendarea deciziei a fost solicitată de premierul Pavel Filip.

„Conducerea ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți adoptată la 29.05.2018, până la analizarea sesizărilor primite la acest subiect, inclusiv de la Guvern și Parlament, astfel, începând cu data 01.06.2018, ora 12:01 se va reveni la prețurile din perioada precedentă. Menționăm că, ANRE urmează să analizeze săptămâna viitoare cu maximă obiectivitate informațiile prezentate și să le contrapună cu cele care au stat la baza deciziei inițiale”, se arată în comunicatul ANRE, publicat la câteva ore după ce Parlamentul a refuzat audierea șefului instituției, Tudor Copaci, iar Guvernul a cerut suspendarea deciziei privind majorarea prețurilor.

La 29 mai, ANRE a afișat noi prețuri pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților între 30 mai-12 iunie. Respectiv, a ANRE stabilit un preț de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni, și un tarif de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină, ceea ce înseamnă o majorare cu 66 de bani.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețul pentru un litru de benzină s-a majorat cu doi lei și 65 de bani, iar pentru motorină – cu trei lei și șase bani.