Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Taxa pentru modernizarea aeroportului,…

DOC Taxa pentru modernizarea aeroportului, achitată de persoanele care zboară din Chișinău, va fi micșorată. Ordinul emis de Ministerul Infrastructurii

Sursa: Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internaţional Chişinău/Facebook

Tarifele pentru serviciile aeroportuare prestate de Î.S. „Aeroportul International Chişinău” vor fi modificate din 1 iulie 2023, potrivit unui ordin al ministrei Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Lilia Dabija, care a fost publicat în ediția din 16 iunie a Monitorului Oficial.

Astfel, taxa pentru finanțarea anticipată a proiectelor investiționale, cunoscută și ca taxa pentru modernizarea aeroportului, despre care autoritățile au vorbit public în mai multe rânduri, va fi micșorată de la 9 euro/pasager la plecare până la 4,5 euro/pasager la plecare (fără TVA).

De cealaltă parte, taxa pentru servicii pentru pasageri va crește de la 6,2 euro/pasager la 7 euro.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, „începând cu 1 iulie, taxele totale se vor reduce de la 21 la 16 euro, iar de de la 1 ianuarie, la 12 euro, la care se vor adăuga diferite reduceri”.

După nouă ani și jumătate de la cedarea Aeroportului Internațional Chișinău către compania „Avia Invest”, afiliată deputatului fugar Ilan Șor, obiectul strategic a revenit din nou în gestiunea statului. Președinta Maia Sandu a declarat că în urma schemei de concesionare a aeroportului, statul ar fi pierdut venituri estimate la 1,6 miliarde de lei.

Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat luni, 3 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, susținut chiar la Aeroportul Internațional Chișinău, că acesta a revenit, oficial, în gestiunea statului. Președinta a cerut „instituțiilor responsabile să asigure buna funcționare a aeroportului, inclusiv să asigure mai multe rute, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile”.

„(…) După 9 ani, de când Șor, susținut de Plahotniuc, a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău, luându-l în concesiune pentru 49 de ani, am reușit să facem dreptate în acest caz. Este meritul cetățenilor – al celor care au ieșit la proteste contra corupției și care, prin votul lor, au alungat hoții de la putere (…). Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit APP-ului (Agenția Proprietății Publice, n.r.), administrației Aeroportului să asigure funcționarea optimă, de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile (…)”, a accentuat Maia Sandu.