DOC/ Răspunsul Guvernului, întrebat despre suma totală achitată companiei Kroll

Guvernul nu deține informații despre banii achitați de stat companiei Kroll pentru investigarea furtului din sistemul bancar. Cel puțin acest lucru denotă dintr-un răspuns primit de la Guvern, după ce am solicitat să ne spună suma totală achitată companiei pentru realizarea investigațiilor.

În solicitare, am întrebat Guvernul de ce date dispune privind banii plătiți pentru Kroll, iar în cazul în care nu poate să ne ofere informația, să ne explice motivul.

Guvernul a răspuns că nu poate să ne ofere altă informație decât procesul-verbal al ședinței din 15 ianuarie a Comitetului Național de Stabilitate Financiară, la care se recomanda BNM-ului contractarea companiei Kroll.

„Referitor la obținerea altor informații suplimentare la tema dată, urmează să vă adresați la Banca Națională a Moldovei”, este menționat în răspunsul Guvernului pentru ZdG.

Potrivit documentului, la ședința din 15 ianuarie 2015 a Comitetului Național de Stabilitate Financiară au participat șapte persoane:

  • Iurie Leancă – prim-ministru, președinte al Comitetului;
  • Dorin Drăguțanu – guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, vicepreședinte al Comitetului;
  • Andrian Candu – viceprim-ministru, ministru al Economiei;
  • Anatol Arapu – ministru al Finanțelor;
  • Artur Gherman – președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare;
  • Eduard Usatîi – director general executiv al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar;
  • Roman Cazan – secretar general adjunct al Guvernului.

La ședință, Dorin Drăguțanu a informat Comitetul că a trimis cereri de ofertă pentru servicii de investigații preliminare la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în adresa a cinci firme internaționale: Deloitte, Ernst & Young, KPMG, Kroll și Pricewaterhouse, iar până la 12 ianuarie 2015, când a intervenit termenul-limită de depunere a ofertelor, au fost recepționate doar patru dosare.

Firma care avea să fie selectată urma să furnizeze pe parcursul a patru săptămâni o strategie de investigare detaliată a tranzacțiilor suspecte și de recuperare a activelor celor trei bănci.

În urma audierii ofertelor, membrii Comitetului au luat decizia, în unanimitate, de a recomanda Băncii Naționale a Moldvei să contracteze compania Kroll.

„Având în vedere faptul că în cadrul ședințelor anterioare, Comitetul Național de Stabilitate Financiară a recomandat Băncii Naționale a Moldovei să contracteze o companie cu renume mondial pentru servicii de investigații la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, iar la moment Banca Națională a Moldovei se află la faza finală de contractare a acestor servicii, Comitetul Național de Stabilitate Financiară recomandă contractarea companiei Kroll”, este motivată decizia Comitetului din 15 ianuarie 2015.

Sumele achitate consorțiului Kroll și Steptoe & Johnson, contractat de R. Moldova pentru efectuarea ambelor etape ale investigației privind furtul din sistemul financiar-bancar, nu au fost făcute anterior publice de autorități, invocându-se clauze contractuale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *