„Deși avem o depreciere semnificativă a valutei naționale, totuși, importul nu scade în felul în care ne-am dorit”

Reducerea transferurilor de bani și a exportului sunt cauzele principale ale devalorizării leului. Această declarație a fost făcută de Lucia Hadârcă, directorul Departamentului operațiunii valutare din cadrul Băncii Naționale din Moldova.

„Transferurile de bani s-au redus. Exportul s-a redus. Pe piață se atestă o cere mărită de valută străină”, spune ea. „Deși avem o depreciere semnificativă a valutei naționale, totuși, importul nu scade în felul în care ne-am dorit. Depozitele în lei migrează în cele în valută străină. Importurile din țară sunt mult mai mari decât exporturile, ceea ce duce la un dezecilibru sesizabil”, susține Lucia Hadârcă.

Potrivit directorului Departamentului operațiunii valutare din cadrul BNM, urmează să fie făcute anumite ajustări, deoarece cererea e mai mare decât oferta. Totodată, oficialul a menționat că avem o piață liberă, care-și stabilește singură prețurile. „BNM va interveni doar în cazurile în care va fi necesar”, a adăugat ea.

„Așteptăm o ajustare în casele de schimb valutar. Sperăm că în curând vom ajunge la un nou echilibru, dar până ce, nu trebuie să vă faceți griji – există lei în circulație”, ne-a liniștit Lucia Hadârcă.

Menționăm că devalorizarea leului continuă, ceea ce duce la scumpirea medicamentelor, a produselor alimentare, a gazulului, energiei, însă, la ieftinirea țigărilor și a băuturilor alcoolice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *