Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Deși avem o depreciere semnificativă…

„Deși avem o depreciere semnificativă a valutei naționale, totuși, importul nu scade în felul în care ne-am dorit”

Reducerea transferurilor de bani și a exportului sunt cauzele principale ale devalorizării leului. Această declarație a fost făcută de Lucia Hadârcă, directorul Departamentului operațiunii valutare din cadrul Băncii Naționale din Moldova.

„Transferurile de bani s-au redus. Exportul s-a redus. Pe piață se atestă o cere mărită de valută străină”, spune ea. „Deși avem o depreciere semnificativă a valutei naționale, totuși, importul nu scade în felul în care ne-am dorit. Depozitele în lei migrează în cele în valută străină. Importurile din țară sunt mult mai mari decât exporturile, ceea ce duce la un dezecilibru sesizabil”, susține Lucia Hadârcă.

Potrivit directorului Departamentului operațiunii valutare din cadrul BNM, urmează să fie făcute anumite ajustări, deoarece cererea e mai mare decât oferta. Totodată, oficialul a menționat că avem o piață liberă, care-și stabilește singură prețurile. „BNM va interveni doar în cazurile în care va fi necesar”, a adăugat ea.

„Așteptăm o ajustare în casele de schimb valutar. Sperăm că în curând vom ajunge la un nou echilibru, dar până ce, nu trebuie să vă faceți griji – există lei în circulație”, ne-a liniștit Lucia Hadârcă.

Menționăm că devalorizarea leului continuă, ceea ce duce la scumpirea medicamentelor, a produselor alimentare, a gazulului, energiei, însă, la ieftinirea țigărilor și a băuturilor alcoolice.