Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cu cât vor fi vândute…

Cu cât vor fi vândute acțiunile Moldindconbank. A fost publicat proiectul Antecontractului de vânzare

micb.md

La o săptămână după ce Banca Națională a Moldovei (BNM) a eliberat unui investitor bulgar, permisiunea prealabilă pentru achiziționarea pachetului în mărime de 63,89 % din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A, astăzi, 28 ianuarie fost publicat proiectul Antecontractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor. 

Pachetul de acțiuni ar urma să fie cumpărat de către Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului, la un preț de 764 043 846,30 lei (circa 39,3 milioane de euro). Banii urmează să fie achitați din bugetul de stat, iar după achiziționarea de către potențialul achizitor a acțiunilor respective, mijloacele financiare vor fi restituite în buget.

Agenția Proprietății Publice va expune pachetul de acțiuni ca pachet unic, la vânzare pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare.

„Condiții egale de participare la licitație și de vânzare vor fi oferite atât  potențialului achizitor, semnatar al Antecontractului prevăzut în pct.3, cât și altor potențiali achizitori care dețin aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei”, se arată în document.

Proiectul de hotărâre prevede aprobarea proiectului Antecontractului cu potențialul achizitor care deține aprobarea prealabilă a BNM pentru dobândirea sau majorarea deținerii în capitalul social al băncii al acțiunilor nou emise de banca de importanță sistemică B.C. „Moldindconbank” S.A. și proiectul Contractului de vânzare-cumpărare al acțiunilor cu achizitorul. Procedura propriu-zisă de cumpărare a acțiunilor se va desfășura după semnarea antecontractului.

Pe 22 ianuarie 2019, Comitetul executiv al BNM a decis să acorde permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către investitorul european „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a acțiunilor în mărime de 63,89 % ale BC „Moldindconbank” S.A. A doua zi, pe 23 ianuarie, Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință a propus Guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului de acțiuni BC „Moldindconbank” S.A., pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Organul executiv al B.C. „Moldindconbank” S.A. a asigurat expunerea la vânzare a pachetului în mărime de 63,89 % din acțiuni prin licitație cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, la 17 aprilie 2018, 17 iulie 2018 şi 18 octombrie 2018. Ultima licitație la Bursa de Valori a fost organizată în perioada 3 – 18 ianuarie 2019, dar fără rezultate.