Banca Mondială oferă R. Moldova un împrumut de 70 de milione de dolari SUA

Banca Mondială (BM) va oferi Republicii Moldova un împrumut în sumă de 70 de milioane de dolari, bani destinați sporirii capacității de distribuție a energiei electrice. Potrivit unui comunicat al instituției internaționale, proiectul de dezvoltare, a fost aprobat de către Consiliul Directorilor executiv al Băncii Mondiale.

Din banii de la BM se va construi o linie aeriană nouă, de tensiune înaltă de 400 kV, între Vulcănești, în sudul Moldovei, și Chișinău. De asemenea, se prevede modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești; precum și consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei.

Potrivit BM, în prezent Moldova este nevoită să importe 80 procente din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă și se bazează pe un număr limitat de surse.

Proiectul va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în Moldova și va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la rețeaua europeană de energie electrică prin România. Aceasta va fi vital pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la prețuri competitive și transparente.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Anastasia

    Aceste împrumuturi nu vin din pod așa, ele se datorează faptului că în ultimii 3 ani sa dus o guvernare progresivă și corectă care a adus roade și din acest motiv Moldova are susținere din extern!

  2. ivancelgroaznic

    Asta insemneaza constructie de linii LEP.Da nu mai simplu era a face proekte pentru parcuri voltaice cu panou solar si vetriaki, cum la haholi este, sa fie energie proprie, nu iara din import?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *