Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   GASTRONOMIE. Focaccine după rețeta lui…

GASTRONOMIE. Focaccine după rețeta lui Alexandru Raduceai – VIDEO

Focaccinele sunt un tip de pâine. Rețeta este inspirată din bucătăria italiană tradițională. Focaccinele seamănă cu turtele din părțile noastre, doar că sunt mai pufoase, iar italienii le asezonează cu ulei de măsline și ierburi aromatice. Suplimentar, putem adăuga cașcavaluri, brânzeturi, cârnați sau ce avem la îndemână. Noi vom pregăti însă rețeta clasică – Focaccine asezonate cu ulei de măsline și sare.

INGREDIENTE:

PREFERMENTUL
150 de gr. de făină albă
150 de gr. de lapte
5 gr. de drojdie uscată

ALUATUL DE BAZĂ
300 de gr. de preferment
350 de gr. de făină albă
150 de gr. de lapte
10 gr. de sare
15 gr. de zahăr
5 gr. de malț de orz (opțional)

ASEZONAREA/UMPLUTURA (opțional)
ulei de măsline
ierburi aromatice
condimente
cașcavaluri
mezeluri, șuncă

REȚETA:

Mai întâi de toate pregătim prefermentul. Vom pune într-un bol făina, laptele și drojdia uscată. Amestecăm ingredientele și le lăsăm să se odihnească două ore, până aluatul obținut își dublează volumul.

Apoi vom pregăti aluatul de bază. Vom utiliza prefermentul, la care vom adăuga celelalte ingrediente: făina, laptele, sarea, zahărul și malțul de orz. Malțul de orz este un ingredient opțional, care ajută inclusiv la dospire și pe care îl folosim pentru a îmbogăți culoarea produsului finit. Dar focaccinele noastre vor fi gustoase, chiar dacă nu folosiți malțul de orz. Fiți siguri de asta.

În continuare, după ce am pus toate ingredientele într-un bol, le amestecăm și frământăm până obținem un aluat neted și nelipicios. Ne ajutăm cu făină sau ulei, dacă e cazul.

La această etapă, la fel ca și la pregătirea prefermentului, vom lăsa aluatul obținut să dospească. Aluatul trebuie să fie acoperit. Timpul dospirii depinde de temperatura camerei. Îl lăsăm să dospească până își dublează volumul. Dacă dospește insuficient sau prea mult, produsul finit va avea de suferit. Focaccinele nu vor mai fi la fel de pufoase.

Când aluatul nostru și-a dublat volumul, înseamnă că este gata pentru etapa următoare.

Vom împărți aluatul în părți egale. Fiecare parte va avea aproximativ 100 de grame. Este greutatea perfectă ca să obținem niște focaccine nici mici, nici mari… tocmai bune pentru a le putea folosi ulterior la o tartină sau la cină în loc de pâine.

Fiecare parte de aluat o vom transforma într-o bilă. Luăm bucata de aluat și o rotim, o rotunjim în palme până când obținem o bilă netedă. Vom pune bilele într-o tavă, unsă din timp cu ulei de măsline. Vom avea grijă să așezăm în tavă bilele la distanță una de alta, pentru că vor crește și au nevoie de spațiu. Le vom unge și pe ele cu ulei de măsline și le vom lăsa să dospească, din nou, până își dublează volumul. Nu uităm să le acoperim, atât timp cât dospesc.

Ne apropiem de finalul rețetei. După ce bilele noastre de aluat au dospit, trebuie să le dăm forma finală. Procedura nu este complicată. Vom apăsa deasupra cu un deget, astfel încât să găurim întreaga suprafață a fiecărei bile de aluat. Vom obține o mică turtă cu găuri la suprafață. Vom adăuga și la această etapă sare și ulei deasupra. Opțional, putem pune condimente, brânzeturi, cașcavaluri etc. în acele găuri.

După ce le dăm forma finală, turtele noastre au nevoie să mai dospească puțin. Le lăsăm la temperatura camerei pentru încă 20-30 de minute. Abia după ultima dospire, le putem pune la copt. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 190-200 de grade. Focaccinele se vor coace aproximativ 20 de minute, până când se vor rumeni.

Să aveți poftă!