Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Actorul Grigore Grigoriu ar fi…

Actorul Grigore Grigoriu ar fi împlinit azi 77 de ani

Actorul Grigore Grigoriu s-a născut 4 aprilie 1941 în orașul Căușeni, județul Tighina și este cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului lui Zobar din filmul „Șatra” (1975). Azi, ar fi împlinit 77 de ani. Grigoriu şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier pe 20 decembrie 2003, în apropierea satului Palanca, Ştefan-Vodă.

Grigore Grigoriu și-a început cariera de actor amator în teatrul popular din localitatea natală. În 1959, a fost angajat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, chiar dacă nu avea nicio şcoală de actorie. În 1966 debutează în cinematografie, în filmul „Poienile roşii”, regizat de Emil Loteanu. Rolul lui Sava Micliu i-a adus primul trofeu în cinematografie.

În 1975,  a jucat rolul lui Loico Zobar, hoţul de cai din filmul „O şatră urcă la cer”, regizat de Emil Loteanu, iar în 1977, la Festivalul de film din Karlovy Vary a luat premiul pentru cel mai bun rol masculin.

Grigore Grigoriu a primit, de asemenea, titlul de Artist emerit în anul 1976, obținând Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Internațional de filme de la Praga (1977) pentru rolul său din filmul  „Șatra”. De asemenea, i s-a decernat medalia „Meritul civic” (1992) și titlul de Cavaler al Ordinului „Gloria muncii” (2002).

Citiți și: Zece ani fără Zobar