Actorul Grigore Grigoriu ar fi împlinit azi 77 de ani

Actorul Grigore Grigoriu s-a născut 4 aprilie 1941 în orașul Căușeni, județul Tighina și este cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului lui Zobar din filmul „Șatra” (1975). Azi, ar fi împlinit 77 de ani. Grigoriu şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier pe 20 decembrie 2003, în apropierea satului Palanca, Ştefan-Vodă.

Grigore Grigoriu și-a început cariera de actor amator în teatrul popular din localitatea natală. În 1959, a fost angajat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, chiar dacă nu avea nicio şcoală de actorie. În 1966 debutează în cinematografie, în filmul „Poienile roşii”, regizat de Emil Loteanu. Rolul lui Sava Micliu i-a adus primul trofeu în cinematografie.

În 1975,  a jucat rolul lui Loico Zobar, hoţul de cai din filmul „O şatră urcă la cer”, regizat de Emil Loteanu, iar în 1977, la Festivalul de film din Karlovy Vary a luat premiul pentru cel mai bun rol masculin.

Grigore Grigoriu a primit, de asemenea, titlul de Artist emerit în anul 1976, obținând Premiul pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Internațional de filme de la Praga (1977) pentru rolul său din filmul  „Șatra”. De asemenea, i s-a decernat medalia „Meritul civic” (1992) și titlul de Cavaler al Ordinului „Gloria muncii” (2002).

Citiți și: Zece ani fără Zobar 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Nuța dela Cetatea Hotin

  ASASINATE la comandă în lanț
  contra marilor unioniști:
  ————————————————–—————————
  56.
  Emil Loteanu /1936-2003/, cineast
  /otravă în cafea la Moscova, probabil era un fost agent,
  care cunoştea prea multe despre preşedintii comunişti ai RM,
  şi devenise nesupus, deci periculos/.
  55.
  Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu,
  de aceea a fost şi el anihilat printr-un «accident» aranjat.
  54.
  Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamţ,
  care și el, sărmanul, probabil, ştia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti:
  «accident» mortal, împreună cu prietenul său:
  53.
  Adrian Neacşu – /1972 -2004/, actor
  52.
  actorul UNIONIST Dumitru Fusu /1938-2014)
  sufera un ATAC Cerebral prin otravire in 2004 care-l tintuieste la pat pentru 9 ani.
  —————————————————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *