Principală  —  Ştiri   —   Sinteza săptămânii: ce a scris…

Sinteza săptămânii: ce a scris presa internațională

colaj ZdG

De la audierea giganților rețelelor sociale, la continuarea protestelor fermierilor europeni și valurile de indignare în Rusia provocate de moartea unei pisici, săptămâna a fost marcată de agitații. Pe fondul protestelor fermierilor, Uniunea Europeană ar avea nevoie de circa 1,5 trilioane de euro anual pentru a ajunge la obiectivul de zero emisii nete până în anul 2050, scrie presa europeană. Peste ocean, săptămâna a continuat cu audierea celor 5 directori ai marilor companii de rețele digitale Meta, TikTok, Snap, X și Discord în cadrul unei ședințe a Senatului Statelor Unite ale Americii, cu privire la legea pentru Siguranța online a Copiilor. Un autobuz transformat într-o scenă de poveste pentru refugiații ucraineni din Wiltshire, restaurarea uneia din cele trei piramide din Giza și revolta provocată de moartea unei pisici aruncate din tren în Rusia sunt alte câteva subiecte abordate de presa internațională în această săptămână.

„Produsul vostru ucide oameni”: liderii giganților tech, audiați de Senat pentru măsurile privind siguranța copiilor 

Membrii Comitetului Judiciar al Senatului au criticat directorii executivi ai companiilor platformelor Meta, TikTok, Snap, X și Discord pentru lipsa măsurilor de prevenire a abuzului sexual online împotriva copiilor, pe fondul temerilor crescânde ale influenței rețelelor asupra tinerilor, potrivit The New York Times.

Directorii executivi, unii dintre ei somați să se prezinte pentru a depune mărturie, au declarat că au investit miliarde pentru a întări măsurile de siguranță ale platformelor de socializare. 

Liderii giganților tech se confruntă cu o creștere al controlului național și internațional, cu privire la impactul nociv al platformelor asupra copiilor. Legile privind siguranța online au fost adoptate în Uniunea Europeană și în Marea Britanie. 

Atenția parlamentarilor americani a fost atrasă, începând cu 2021, asupra impactului dăunător al rețelelor de socializare asupra tinerilor, atunci când un informator al companiei Meta, Frances Haugen, a dezvăluit documentele interne ale companiei, care demonstrau că directorii platformei Instagram erau conștienți de rolul acesteia în agravarea problemelor legate de imaginea corporală în rândul tinerilor. 

Senatorii din ambele partide propun adoptarea legii privind Siguranța online a Copiilor, care ar impune platformelor de socializare să ia măsuri în proiectarea și operarea produselor utilizate de copii pentru „a preveni și a mitiga” diverse daune, cum ar fi exploatarea sexuală online și hărțuirea online, transmite Independent.uk.

Pe ce mai poți să te plângi în Rusia: o pisică aruncată din tren

Tragedia a produs valuri de indignare în toată Rusia. Parlamentarii s-au întrunit într-un comitet special, iar o investigație a fost demarată. Sute de voluntari au căutat pisica în temperaturi de sub zero grade, iar media de stat transmitea în direct ultimele informații aflate. Până la urmă, victima, Twix – pisica, a fost găsită moartă, scrie The New York Times. 

Indignarea națională a fost cauzată de dispariția unei pisici, care, accidental, a fost aruncată dintr-un tren de cursă lungă, de o însoțitoare de bord. 

O combinație de propagandă, de represiuni împotriva disidenței și o oboseală publică cauzată de războiul din Ucraina a transformat curiozitățile internetului într-un focar al atenției publicului timp de zile întregi, chiar săptămâni. Guvernul președintelui rus, Vladimir Putin, a înțeles importanța creării unui motiv pentru indignare publică, pe măsură ce a monopolizat puterea și și-a înlăturat adversarii. 

Descoperirea pisicii moarte după o săptămână de investigație a adăugat un element emoțional care a catapultat victima cu blană într-o cauză celebră, pentru care oamenii au inițiat petiții pentru a penaliza însoțitoarea de bord, petiție care a strâns peste 380.000 de semnături.

Parlamentarii partidului de guvernământ au format o comisie pentru a revizui regulile privind transportul animalelor domestice, iar compania Căilor Ferate din Rusia a suspendat activitatea însoțitoarei de bord și a demarat o investigație internă. 

Indignarea publică, aprobată de guvern, este adesea îndreptată spre ceea ce guvernul consideră a fi comportament inadecvat sau imoral, susținând eforturile președintelui Putin de a se prezenta ca un campion global al ceea ce el numește „valori tradiționale”.

Europa are nevoie de trilioane de euro pentru a investi în obiectivul climatic până în 2050 – cercetare

Uniunea Europeană va avea nevoie de 1.5 trilioane de euro, investiți în fiecare an, pentru a ajunge la obiectivul de zero emisii nete până în 2050, conform unei cercetări susținute de parlamentarii europeni, transmite Reuters

Acest lucru ar implica retragerea investițiilor din anumite domenii, precum ar fi mașinile cu motor cu ardere internă, producția combustibililor fosili, construcția aeroporturilor noi și creșterea investițiilor în transportul public, renovarea clădirilor și extinderea energiei regenerabile, au declarat cercetătorii. 

„O parte din banii necesari sunt, dar noi trebuie să tăiem din investițiile proiectelor care dăunează climei”, a declarat Philippe Lamberts, co-președintele parlamentarilor europeni Verzi.

Unele guverne europene se opun agendei verzi a UE, invocând costurile acesteia, în timp ce fermierii francezi care protestează cer retragerea unor norme europene de mediu. Opinia publică sugerează că alegerile europene ar putea îngreuna adoptarea unor politici climatice ambițioase, dacă alegerilor ar rezulta într-un număr mai mare de parlamentari din partidele populiste și de dreapta. 

Actul privind industria cu zero emisii nete este o inițiativă care decurge din Planul industrial al Pactului verde, care vizează extinderea producției de tehnologii curate în UE. Aceasta înseamnă o creștere a capacității UE de a produce tehnologii care sprijină tranziția către o energie curată și care, atunci când sunt utilizate, generează emisii de gaze cu efect de seră la un nivel foarte scăzut, egal cu zero sau negativ, scrie Commission.Europa.eu.

Un autobuz de poveste creat de grupul de susținere Wiltshire pentru copii ucraineni

Un autobuz a fost transformat într-un autobuz de poveste pentru copii care trăiesc într-o Ucraină ruptă de lupte, scrie BBC.  

Autobuzul cu numărul 910, care trece pe străzile orașului Essex, a fost donat Parteneriatului Swindon pentru Ajutor Umanitar (SHAP) de operatorul de autobuze Go-East Anglia. 

Pentru a crea autobuzul de joacă, toate scaunele au fost înlăturate, iar interiorul a fost pictat într-o scenă de pădure, cu stele și păsări. 

„Podul încorporează planetele și stelele de la zi la noapte, cu o mulțime de păsări colorate zburând împrejur”, a declarat autorul picturilor, Billy Beaumont. 

Alături de figurile ucrainene în costum național, interiorul autobuzului a fost decorat cu litere ale alfabetului ucrainean. „Am fost ajutat de niște copii ucraineni care au venit și au desenat literele”, a spus artistul. 

SHAP este o organizație formată de cetățeni ucraineni, polonezi, lituanieni și britanici, din Wiltshire pentru a ajuta refugiații ucraineni din Regatul Unit, după invazia Rusiei în Ucraina. „Deși știm că nu putem să le înlăturăm traumele, putem să-i lăsăm să se bucure de culoare și distracție în autobuzul de poveste”, a declarat președintele SHAP.

Restaurarea piramidei Menkaura din Giza

Autoritățile egiptene au demarat procesul de reconstrucție a piramidei faraonului Menkaura- una din cele trei piramide din Giza. Aceștia doresc să restaureze placajul ei de granit, transmite Meduza.

La sfârșitul lunii ianuarie 2024, Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a anunțat decizia de a restabili aspectul original al Piramidei Faraonului Menkaura. 

Inițial, piramida, construită acum circa patru mii de ani, era acoperită cu un strat de granit Aswan, în proporție de aproximativ o treime din înălțimea sa. Cu trecerea timpului, din cele 16 etaje acoperite de granit, au rămas doar șapte. Ca parte a unei misiuni arheologice, în parteneriat cu Japonia, autoritățile egiptene planifică să restaureze placajul de granit al piramidei, prin reamplasarea blocurilor de piatră căzute în timp, la baza piramidei. 

Potrivit secretarului general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, Mostafa Waziri, planul de restabilire a piramidei ar fi „proiectul secolului”, scrie The New York Times.  Mulți arheologi au criticat însă idea. Un comentariu online, care a atras atenția mediei, a comparat proiectul cu o încercare de a „îndrepta Turnul din Pisa”. Alții s-au arătat îngrijorați că restabilirea placajului de granit al piramidei ar transforma platoul istoric al orașului Giza într-o imitație de Disneyland.