Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Referendum pentru alegeri parlamentare anticipate,…

Referendum pentru alegeri parlamentare anticipate, a fi sau a nu fi? Decizia CEC și reacția lui Renato Usatîi

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au refuzat unanim înregistrarea grupului de inițiativă a liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, pentru a colecta semnături pentru desfășurarea referendumului republican consultativ privind alegerile parlamentare anticipate. Subiectul a fost examinat în cadrul ședinței CEC din 9 aprilie.

Potrivit hotărârii, organizarea și desfășurarea referendumului cu referire la alegerile parlamentare este contrar contituției.

„Codul electoral, în articolul 185, alineat trei, menționează că este obligatorie organizarea și desfășurarea referendumului republican doar în cazul privind aprobarea legilor poziționale adoptate de Parlament pentru revizuirea dispozițiilor privind caracterul suverat independent și unitar al statului, precum și a celor privind neutralitate permanentă a statului, inclusiv în cazul referendumul privind demiterea președintelui. Astfel, doar la acestui situații este indicat în lege organizarea și desfășurarea referendumului republicat. În alte cazuri organizarea poate fi condiționată de anumite reguli și proceduri specifice, și anume articolul 184 din codul electoral prevede expres problemele ce nu pot fi spuse referendumului republicat și anume: privind impozitul și bugetul, privind amnistia și grațierea, privind măsurile extraordinare sau de urgență pentru asigurarea ordinii publice, sănătății și securității populației. privind alegerea, numirea, demiterea persoanelor în anumite funcții care țin de competența Parlamentului”, a declarat membra CEC, Rita Lefter-Simașco.


Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a propus inițierea unui referendum consultativ pentru ca oamenii să aleagă dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate, a fost și el prezent la ședința CEC.

„Nu ne vom opri aici. Știm că toți cetățenii țării doresc alegeri parlamentare anticipate și vom lupta pentru asta. (…) Vom merge in toata tara la doamna președinte și vom cere ca ea să inițieze referendumul”, a declarat Renato Usatîi.