Reacția FMF la dosarul meciurilor trucate: „Susține totalmente acțiunile CNA și dă asigurări că va colabora în continuare cu organele de drept abilitate pentru combaterea fenomenului”
Federația Moldovenească de Fotbal a publicat o reacție la acțiunile CNA și Europol din această dimineață. FMF condamnă fenomenul, susține totalmente acțiunile forțelor de ordine și dă asigurări că va colabora în continuare cu organele de drept abilitate pentru combaterea fenomenului meciurilor trucate.
Forul fotbalistic suprem din Republica Moldova spune că pentru combaterea fenomenului trucării meciurilor și a pariurilor ilegale a creat Departamentul Integritate FMF. „Această structură se ocupă cu colectarea și stocarea informației ce ține de competițiile și meciurile suspecte de a fi aranjate la pariuri. Ulterior, angajații Departamentului Integritate redirecționează această informație organelor de drept abilitate din Republica Moldova”, se arată în comunicatul FMF.
„Federația Moldovenească de Fotbal susține totalmente acțiunile CNA și dă asigurări că va colabora în continuare cu organele de drept abilitate pentru combaterea fenomenului meciurilor trucate. În acest sens, FMF intenționează să semneze un Memmorandum cu Ministerul de Interne și alte structuri de forță abilitate să stopeze corupția din fotbal. FMF este împotriva corupției și va depune eforturi maxime pentru ca cei implicați în acte de corupție să fie sacționați conform legii”, se mai arată în declarația oficială a forului fotbalistic de la Chișinău.
În această dimineață s-a aflat că unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Potrivit CNA, printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională. Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.
Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000-20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 – prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 000€.
Ziarul de Gardă a identificat mai multe nume și cluburi implicate în acest dosar. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre jucători, antrenori sau oficiali de la 4 cluburi din Divizia Națională: Codru Lozova, Speranta Nisporeni, Dinamo Auto Tiraspol și FC Floresti. Deocamdată nu este clar dacă există o relație directă între activitatea cluburilor și persoanele bănuite.
Din mai multe surse, ZdG a constatat că este vorba de nume importante din fotbalul moldovenesc: antrenorii Igor Dobrovolski – Dinamo Auto Tiraspol, Denis Calincov – Codru Lozova și Oleg Șișchin de la FC Florești, Iurie Osipenco, de la Speranța Nisporeni și vicepreședintele echipei, Serghei Cotorobai.