• Dosarul meciurilor trucate. Nume mari din fotbalul moldovenesc printre care cel al fostului campion Olimpic Igor Dobrovolski, printre persoanele reținute și cercetate de CNA și Europol

  Dosarul meciurilor trucate. Nume mari din fotbalul moldovenesc printre care cel al fostului campion Olimpic Igor Dobrovolski, printre persoanele reținute și cercetate de CNA și Europol
  de
  08 decembrie 2020 | 12:55

  UPDATE 13.40 Ziarul de Gardă a identificat mai multe nume și cluburi implicate în acest dosar. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre jucători, antrenori sau oficiali de la 4 cluburi din Divizia Națională: Codru Lozova, Speranta Nisporeni, Dinamo Auto Tiraspol și FC Floresti. Deocamdată nu este clar dacă există o relație directă între activitatea cluburilor și persoanele bănuite.

  Din mai multe surse, ZdG a constatat că este vorba de nume importante din fotbalul moldovenesc: antrenorii Igor Dobrovolski – Dinamo Auto Tiraspol, Denis Calincov – Codru Lozova și Oleg Șișchin de la FC Florești, Iurie Osipenco, de la Speranța Nisporeni și vicepreședintele echipei, Serghei Cotorobai.

  Nume importante din fotbalul moldovenesc figurează printre persoanele reșinute sau cercetate de CNA și Interpol în această dimineața. Potrivit unor surse, este vorba despre jucători și antrenori de la cel puțin 3 echipe de fotbal din Moldova: Codru Lozova, Speranța Nisporeni, Dinamo-Auto Tiraspol. Unul din bănuiți ar fi nimeni altul decât fostul mare fotbalist Igor Dobrovolski, campion olimpic și singurul deținător al Ligii Campionilor europeni din Moldova.

  Ziarul de Gardă a identificat în baza pozelor prezentate de CNA baza sportivă de la Stăuceni, acolo unde își desfășoară antrenamentele sportive jucătorii echipei Codru Lozova.

  Solicitat de către ZdG, primarul comunei Stăuceni, Alexandru Vornicu, ne-a comunicat că de dimineață la stadionul din comună au fost desfășurate mai multe percheziții, însă nu ne-a putut oferi mai multe detalii despre aceste acțiuni. Vornicu spune că a fost chemat de oamenii legii pentru a-i fi prezentată ordonanța de percheziții în calitate de reprezentant al autorității publice locale, cea care deține această bază sportivă și atât.

  Primarul de Stăuceni ne-a confirmat că este vorba despre clubul de fotbal Codru Lozova care a luat în chirie baza sportivă din localitate care constă din hotel și stadion.

  ZdG a încercat să-i contactateze atât pe președintele clubului de fotbal, Viorel Jardan, cât și pe responsabilul de comunicare al echipei Codru Lozova, însă niciunul dintre ei nu ne-a răspuns la apel.

  UPDATE 16:10 Clubul sportiv Codru Lozova a emis un comunicat de presă prin care anunță că „se alătură declarației Federației Moldovenești de Fotbal și susține lupta împotriva partidelor trucate”.

  În ultimii ani meciurile de fotbal sunt ținta grupărilor infracționale, care acționează pentru a truca și manipula meciurile de fotbal. Aranjarea meciurilor a devenit o amenințare pentru fotbal. Această amenințare poate fi înlăturată cu implicarea intregii comunități fotbalistice și a organelor de drept. Cu scopul combaterii fenomenului meciurilor trucate și a pariurilor ilegale, Federația Moldovenească de Fotbal a creat Departamentul Integritate FMF. Această structură se ocupă cu colectarea și stocarea informației ce ține de competițiile și meciurile suspecte de a fi aranjate la pariuri. Ulterior, angajații Departamentului Integritate redirecționează această informație organelor de drept abilitate din Republica Moldova.

  Clubul Sportiv Codru Lozova este împotriva acțiunilor care duc spre intenția de a denatura rezultatul partidelor și evenimentelor sportive și susține toate investigațiile oamenilor legii. În context, după solicitarea mai multor instituții media, CS Codru vă informează despre faptul că antrenorul principal al echipei noastre este domnul Serghei Chirilov, iar partidele din Divizia Națională au fost conduse de pe banca tehnică de domnul antrenor Alexei Savinov”, se menționează în comunicatul Clubului Codru Lozova.

  În cadrul perchezițiilor, din pozele prezentate de CNA se vede că la această bază a fost descoperită și o pungă de hârtie cu o substanță de culoare verde. Cei de la CNA ne-au confirmat acest lucru, dar nu au oferit mai multe detalii.

  Potrivit unor surse, în perchezițiile de astăzi au mai fost implicate 2 cluburi. Este vorba despre Speranța Nisporeni și antrenorul acesteia, Iurie Osipenco, dar și Dinamo Auto Tiraspol.

  La tiraspoleni, printre cei care ar fi investigați s-ar număra și antrenorul echipei, campionul olimpic Igor Dobrovolski. Două surse independente una de alta ne-au confirmat informația. Deocamdată nu se cunoaște care este statutul său procesual și dacă este anchetat de CNA.

  Am încercat să contactăm reprezentanții acestor cluburi, însă fără succes. De asemenea, am solicitat o reacție de la Federația Moldovenească de Fotbal, solicitare care deocamdată a rămas fără răspuns.

  În această dimineață s-a aflat că unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Potrivit CNA, printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională. Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.

  Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000-20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 – prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 000€.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 22 aprilie, 109 899 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Dintre acestea, 6088 de doze au fos…
  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  COVID-19 în R. Moldova: 25 de decese și 618 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Alte 618 cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 25 de decese au fost confirmate astăzi, 22 aprilie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 3 cazuri sunt de import : Federația Rusă-1, SUA – 1, România-1, an…
  COVID-19 în R. Moldova: 25 de decese și 618 cazuri noi, înregistrate în ultimele 24 de ore