Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova va putea exporta…

R. Moldova va putea exporta produse lactate în UE, a anunțat ANSA, cu referire la o decizie a Comisiei Europene

Imagine-simbol

R. Moldova va putea exporta produse lactate în UE, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), cu referire la o decizie a Comisiei Europene.

ANSA a fost informată de Comisia Europeană referitor la aprobarea deciziei privind posibilitatea exportului produselor lactate fabricate în R. Moldova.

Directorul general al ANSA, Vladislav Cotici susțin că „Uniunea Europeană a decis să includă R.Moldova în colonița C a Anexei nr. I a Regulamentului 605/2010, care se referă la cerințele sanitar-veterinare pentru domeniul sănătății animalelor și pentru certificare la importul produselor lactate în UE”.

Potrivit ANSA, recent a fost aprobat de Comisia Europeană planul național de monitorizare a reziduurilor pentru laptele de bovină din R.Moldova, obiectiv care necesită a fi îndeplinit în cazul exportului produselor lactate.

Reieșind din condițiile situației pandemice, Comisia Europeană va aplica principiul de prelistare a unităților pentru exportul produselor lactate moldovenești, la propunerea ANSA și în baza garanțiilor oferite de către aceasta”.

Exporturile vor putea fi efectuate după finalizarea procedurii de listare a unităților, aprobarea listei unităților de Comisia Europeană și publicarea acesteia pe site-ul DG SANTE, menționează Vladislav Cotici.

Producția totală de lapte a UE este estimată la aproximativ 155 de milioane de tone pe an. Principalii producători sunt Germania, Franța, Polonia, Țările de Jos, Italia și Spania. Împreună, acestea reprezintă aproape 70 % din producția UE.