Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pumnale în spatele Revoluției islamice.…

Pumnale în spatele Revoluției islamice. Din documentele secrete ale FSB reiese că Iranul și Rusia poartă un război de spionaj reciproc

Atacurile israeliene și americane asupra Iranului au provocat o reacție destul de reținută, deși critică, din partea Kremlinului. Pe 23 iunie, Putin a declarat că atacul „nu are niciun motiv sau justificare”, dar criticile sale la adresa SUA și Israelului au fost foarte prudente și se pare că sprijinul Rusiei pentru Iran se va limita doar la respectivele cuvinte. Acest lucru nu este surprinzător: așa cum arată documentele de contraspionaj ale FSB (Serviciul Federal de Securitate rus), care au ajuns în posesia The Insider, relațiile dintre Rusia și Iran, în ciuda apropierii aparente a Moscovei de Teheran, sunt pline de neîncredere reciprocă, ambele țări continuând să se spioneze activ. Sursele din cadrul serviciilor de informații explică: Rusia continuă să privească Iranul mai degrabă ca pe un inamic decât ca pe un aliat și nu vrea să-i permită să dobândească arme nucleare.

După invazia pe scară largă a Ucrainei, cooperarea dintre serviciile de informații din Rusia și Iran a atins un nou nivel. Călătoriile de afaceri ale ofițerilor de rang înalt GRU (Direcția Principală de Informații, n.r.) și FSB în Iran au devenit mai frecvente, iar cooperarea militară s-a intensificat, cel mai cunoscut exemplu fiind furnizarea de drone iraniene Shahed către Rusia, pentru care Kremlinul a plătit în lingouri de aur.

Cu toate acestea, în același timp, ambele țări au continuat spionajul secret una împotriva celeilalte, după cum reiese, printre altele, din documentele (de contraspionaj) FSB care au ajuns în posesia publicației „The Insider”.

Printre astfel de documente se numără „Recomandările privind planificarea activităților operaționale și de serviciu pe linia iraniană”, care sunt elaborate în fiecare an și sunt precedate de o scurtă prezentare generală a situației politice actuale.

Cum spionează Iranul în Rusia

„Recomandările” din 2024 sunt precedate de o scurtă introducere în care se menționează consolidarea relațiilor ruso-iraniene:

„În contextul operațiunii militare speciale din Ucraina și al presiunii fără precedent ulterioare din partea Occidentului colectiv asupra țării noastre, conducerea iraniană a adoptat un vector pro-rus de politică externă, ceea ce a dus la o presiune sporită din partea Statelor Unite și a aliaților săi asupra Iranului.

În acest context, eforturile depuse de Rusia pentru rezolvarea problemei nucleare iraniene și încercările de a atenua presiunea internațională exercitată asupra Iranului au avut un efect pozitiv asupra relațiilor interstatale, care au perspective clare de a trece la un nivel strategic (…).”

Totuși, agenții contraspionajului constată că spionajul iranian împotriva Rusiei nu a încetat:

„În același timp, în ciuda dezvoltării active a relațiilor ruso-iraniene în domeniile economic, politic, cultural și militar, serviciile de informații iraniene continuă să lucreze activ în Rusia. Acestea se concentrează pe obținerea modelelor avansate de arme rusești, tehnologii în domeniile aerospațial, electronic și nuclear, căutarea canalelor de achiziționare a produselor militare și cu dublă utilizare, eludând legislația F. Ruse, formarea de poziții de influență în rândul clerului musulman rus, răspândirea islamului șiit, colectarea de informații despre situația politică și economică internă și politica externă.”

Iată care sunt structurile care operează în interesul Ambasadei Iranului la Moscova: Ministerul Informațiilor (MI), Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), Direcția a doua de informații a Statului Major Întrunit al Forțelor Armate Iraniene (…).

Unele detalii cu privire la modul exact în care serviciile de informații iraniene recrutează agenți în Rusia provin dintr-un document cu titlul impunător „Revizuirea tacticilor de activitate informativă  în străinătate ale serviciilor speciale străine pe direcția de ieșire din țară a cetățenilor ruși care dețin informații ce constituie secret de stat”, care, de asemenea, a ajuns la redacția The Insider.

Potrivit FSB, spionii iranieni „utilizează pe scară largă vizitele delegațiilor oficiale la întreprinderile ce fac parte din complexul militar-industrial rus, institutele de cercetare, organizațiile de stat și comerciale – pentru negocieri oficiale; invitațiile în călătorii de afaceri în străinătate, inclusiv pe termen scurt, sub un pretext plauzibil (o altă etapă a negocierilor, familiarizarea cu experiența străină existentă, prelegeri pe tema cercetărilor științifice); vacanțele în străinătate etc.”

Se știe că serviciile de informații iraniene îi motivează adesea pe agenții recrutați cu bani și, de asemenea, practică în mod activ „utilizarea în mod ascuns a transportatorilor secreți, implicarea treptată în schimbul de informații și în activități comerciale”.

Potrivit analizei FSB, activitățile iraniene pe teritoriul Rusiei includ „propaganda islamului șiit și crearea unor poziții în cadrul comunităților religioase musulmane din Rusia pentru a promova interesele strategice ale Iranului”, precum și „dobândirea tehnologiilor, mostrelor de materiale și bunuri cu utilizare dublă și militară atât prin canale oficiale, cât și prin eludarea legislației ruse.”

În document sunt indicați și iranienii care sunt responsabili de interacțiunea cu serviciile ruse de informații ori sunt implicați în recrutarea de agenți pe teritoriul rus.

De exemplu, reprezentantul oficial al Ministerului iranian al Informațiilor, Basiri Sayed Alireza, este responsabil de organizarea contactelor cu FSB și Serviciul de Informații Externe (SIE) din Rusia. Într-adevăr, printre apelurile realizate de acesta, The Insider a găsit reprezentanți ai serviciilor de informații ruse, cum ar fi Mihail Hrabrov, un angajat al Direcției de cooperare internațională (DCI) a FSB (unitatea militară 55957), care lucrează sub acoperire ca angajat al Almaz-Antey (cu toate acestea, specializarea sa principală nu este Iranul, ci China), colegul său de la DCI a FSB, Artem Bițura (specializat în Iran) și veteranul SIE Murad Cearev (unitatea militară 33949).

În cadrul IRGC, Zolfaghari Abbas Mohammad, șeful serviciilor de informații strategice, este în contact cu GRU și FSB. Conform documentului de contraspionaj al FSB, acesta „lucrează la organizarea achiziționării, inclusiv ilegale, a mijloacelor tehnice speciale”. Cu toate acestea, din document nu reiese clar în ce măsură această achiziție „ilegală” de echipamente speciale este coordonată cu autoritățile ruse.

Potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii The Insider, atașatul militar Khosravi Moghadam Reza Gudarz organizează, de asemenea, colaborarea cu Serviciul federal pentru cooperare tehnico-militară, Serviciul federal pentru controlul tehnic și al exporturilor, Rosoboronexport și Ministerul rus al Apărării pe probleme de cooperare tehnico-militară și „efectuează recrutarea cetățenilor ruși în rândul personalului militar”. Este dificil de verificat dacă atașatul militar este efectiv implicat în recrutare, dar acesta este în contact activ cu oficiali militari ruși, inclusiv cu Alexandr Blohin de la Direcția principală pentru cooperare militară internațională a Ministerului Apărării al F. Ruse.

Cum spionează Rusia în Iran

În „Recomandările” pentru 2024, agenții de contraspionaj scriu direct despre necesitatea infiltrării în serviciile de informații iraniene și obținerii informațiilor valoroase despre acțiunile rău intenționate ale Iranului în Rusia (cum ar fi „campaniile de informare” în mediul religios, care pot duce la „conflicte interconfesionale”), precum și despre situația internă din Iran (inclusiv, de exemplu, despre un posibil înlocuitor al ayatollahului Khamenei):

„În plus, în 2024, este necesar de a realiza următoarele:

1. Intensificarea măsurilor care vizează penetrarea operațională și tehnică a serviciilor de informații ale Republicii Islamice Iran. Acest domeniu de activitate trebuie privit ca o prioritate.

2. Obținerea de informații proactive cu privire la planurile Iranului de a răspândi islamul șiit pe teritoriul Rusiei pentru a-și consolida influența, luarea măsurilor pentru a preveni crearea focarelor de conflicte interconfesionale pe teritoriul Rusiei inspirate de Republica Islamică Iran, contracararea campaniilor de informare iraniene care vizează extinderea influenței sale în mediul religios, precum și aducerea comunităților șiite din țara noastră sub influența centrelor religioase din Iran.

3. Reprimarea încercărilor serviciilor și organizațiilor de informații iraniene de a obține ilegal în Rusia sau de a circula pe teritoriul acesteia tehnologii, echipamente, materiale și informații științifice și tehnice care pot fi utilizate la crearea armelor de distrugere în masă, a vectorilor acestora, a armelor și a echipamentelor militare, și pentru care au fost instituite controale la export, precum și de a organiza plecarea ilegală din Rusia a oamenilor de știință și a specialiștilor tehnici ruși care dețin informații ce constituie secret de stat etc.

În document sunt enumerate măsurile specifice care ar trebui să fie luate în acest scop, inclusiv „desfășurarea căutărilor de contraspionaj în rândul persoanelor din Iran” și recrutarea „absolvenților centrelor religioase iraniene”.

Sursa din cadrul serviciului de contraspionaj militar FSB a relatat pentru The Insider că Iranul, chiar și în timpul președinției lui Medvedev, era privit mai degrabă drept un inamic pentru Rusia decât un aliat și că, în ciuda tuturor declarațiilor publice despre prietenie și cooperare, Rusia nu a deviat niciodată de la poziția sa conform căreia Iranul nu ar trebui să dobândească arme nucleare.

După cum notează aceeași sursă din cadrul serviciilor de contraspionaj militar, chiar și după apropierea de Iran din ultimii ani, Rusia a continuat să coopereze activ cu Israelul prin intermediul GRU, jucând astfel un joc dublu. Iranul nu a putut să nu observe aceste contacte, care nu au făcut decât să sporească neîncrederea reciprocă dintre cele două țări.