Promo-LEX: Fără sprijin familial, dar cu uniformă militară. Cum regimul de la Tiraspol militarizează educația copiilor orfani

Peste 100 de mii de copii și tineri din stânga Nistrului au participat la aproape o mie de activități „militar-patriotice” în anul 2024. Conform unui articol Promo-LEX, în ultimii 30 de ani, regimul de la Tiraspol, cu sprijinul Rusiei, a transformat educația într-un instrument de îndoctrinare, glorificare a războiului și militarizare.
Sursa citată scrie că pe malul stâng al Nistrului a fost creată o rețea vastă de structuri de forță, mișcări de tineret, asociații obștești și instituții educaționale, „care funcționează de facto ca extensii ale structurilor paramilitare, sunt implicate în coordonarea și implementarea activităților militare-patriotice”.
Copiii orfani: izolați, excluși din societate și vulnerabili în fața militarizării
Educația „militară-patriotică” din regiunea transnistreană vizează în mod deosebit cele mai vulnerabile categorii de copii, în special pe cei orfani sau lipsiți de îngrijire părintească, care nu beneficiază de mecanisme independente de apărare a drepturilor lor și sunt supuși unor perioade îndelungate de izolare instituțională. La 1 ianuarie 2024, numărul copiilor aflați în situații de risc era de 2742, dintre care 1476 trăiau în școli-internat sau instituții speciale, iar 771 erau sub tutela persoanelor fizice. Acești copii nu pot fi documentați cu acte de identitate moldovenești, ceea ce le restrânge mai multe drepturi fundamentale: libertatea de circulație, dreptul la educație și la protecție specială. Administrațiile școlilor cu predare în limba română au semnalat că primesc anual solicitări din partea cetățenilor Republicii Moldova pentru înscrierea copiilor adoptați în regiunea transnistreană. Totuși, din cauza lipsei unui mecanism de documentare, înscrierea acestora în școlile din subordinea Chișinăului nu este posibilă. Ca urmare, părinții acestor copii sunt nevoiți să-i înscrie în școlile aflate sub controlul Tiraspolului.
Situația acestor copii este, de asemenea, agravată de condițiile precare în care trăiesc. Raportul așa-numitului „împuternicit pentru drepturile omului” din regiunea transnistreană evidențiază că, în anumite cazuri, condițiile de trai din școlile-internat încalcă demnitatea umană. Școlile-internat se confruntă cu probleme de subfinanțare. În anul 2024, doar 56% din bugetul planificat pentru lucrări de reparații a fost efectiv executat, din cauza lipsei de fonduri sau a întârzierii alocărilor bugetare. La ieșirea din sistem, majoritatea tinerilor se confruntă cu dificultăți majore de integrare socială și profesională. Accesul la locuințe sociale este extrem de limitat, iar sprijinul financiar oferit – atunci când există – este insuficient pentru un trai decent.
Recrutarea în școlile militare
O treime dintre toți copii înscriși în „corpul de cadeți republican Grigori Potemkin-Tavriceski” și „școala militară Suvorov” din Tiraspol sunt copiii orfani sau fără îngrijire părintească și copii proveniți din medii defavorizate. Încă de la înființarea „școlii militare Suvorov” în 2017, reprezentanții regimului de la Tiraspol au declarat explicit că grupul-țintă îl constituie copiii aflați în aceste situații Regimul de la Tiraspol a promovat deliberat ideea că școlile militare reprezintă singura alternativă viabilă pentru copiii lipsiți de sprijin familial.
Odată înscriși în aceste școli militare, copiii locuiesc izolat, poartă zilnic uniformă militară și urmează un program strict, similar celui din serviciul militar. Curriculumul îmbină învățământul general cu o pregătire militară sistematică, care include trageri cu arme de foc, tactici de luptă, exerciții fizice intensive și alte activități specifice instruirii militare. Mulți dintre absolvenții orfani sunt ulterior recrutați în așa-numitul „institut militar” din Tiraspol.
Mișcarea cadeților este unul dintre instrumentele folosite de Federația Rusă pentru a influența mentalitatea copiilor și tinerilor. Prin intermediul unui sistem educațional militarizat, Rusia și regimurile din teritoriile ocupate temporar, urmăresc familiarizarea timpurie cu structurile armate și normalizarea războiului, contribuind astfel la formarea unor generații pregătite nu doar din punct de vedere fizic, ci și ideologic pentru confruntare militară.