Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Polonia dezminte că ar intenționa…

Polonia dezminte că ar intenționa să trimită avioane Ucrainei

Polonia a dezminţit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA, transmite duminică, 6 martie, Digi24.ro, cu referire la agenţia germană dpa.

„Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale”, a scris pe Twitter guvernul polonez. „Ajutăm semnificativ în multe alte domenii”, a adăugat executivul de la Varşovia.

Un oficial polonez a spus: „Polonia nu este în stare de război cu Rusia, dar nu este o țară imparțială, pentru că sprijină Ucraina ca victimă a agresiunii. Consideră, totuși, că toate chestiunile militare trebuie să fie o decizie a NATO în ansamblu”, transmite Financial Times.

Totuşi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ţara sa cooperează cu Polonia în sensul că partea poloneză să poată furniza ucrainenilor aparate de zbor pe care aceştia ştiu să le piloteze şi să primească în schimb avioane de fabricaţie americană.

„Vrem să vedem dacă putem fi de ajutor, după cum am spus, şi să ne asigurăm că, indiferent de ceea ce livrează ei (polonezii) ucrainenilor, ceva se întoarce la ei pentru a compensa pentru orice sincopă de securitate care ar putea apărea pentru Polonia”, a declarat Blinken la CNN.

Totodată, un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că au loc discuții cu partea americană, dar nu s-a luat deocamdată o decizie.

Mai multe instituţii media americane au relatat despre un posibil acord între SUA şi Polonia pentru ca Varşovia să furnizeze Ucrainei avioane de război din epoca sovietică în schimbul avioanelor de luptă americane F-16.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă congresmenilor americani ajutorul pentru a convinge SUA să accepte ca unele țări din Europa de Est să pună la dispoziția Ucrainei avioane de fabricație rusească pe care le au în dotare, piloții ucraineni fiind familiarizați cu pilotarea acestor aparate.