Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Unul dintre candidații la funcția…

Unul dintre candidații la funcția de primar al orașului Durlești ar fi „monitorizat” procesul electoral, în fața secției de votare, conform observatorilor Promo-LEX

Sursa: ZdG

Până la ora 15:00, Misiunea de Observare Promo-LEX a recepționat și procesat 62 de incidente. Cu privire la prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 de metri au fost constatate 9 cazuri. Mai multe din aceste cazuri au fost raportate la secțiile de votare din orașul Durlești, unde unul dintre candidații la funcția de primar ar fi „monitorizat” secția de votare.

„În unul dintre cazuri, în satul Nicolaevca din raionul Glodeni, în raza de 10 metri de la secția de votare, se află o mașină care are la bord o cameră video orientată înspre intrarea în secția de votare și filmează. Președintele biroului cunoaște despre acest lucru, însă nu a comentat, nici nu a reacționat pentru a sesiza Poliția cu privire la acest caz, susținând că mașina să afla în acel loc și în primul tur al alegerilor”, a declarat directorul de program al Promo-LEX Nicolae Panfil.

Conform Promo-LEX, la o secție de votare din Durlești, lângă intrare, stă parcată, „de o perioadă mai îndelungată de timp”, o mașină în care se află două persoane.

„La momentul trecerii prin preajmă a observatorului nostru, persoanele din interior au făcut o poză acestuia. Nu a fost posibilă identificarea scopului aflării acestor persoane în preajma secției de votare”, menționează sursa citată.

Conform organizației, la mai multe secții de votare din orașul Durlești au fost constate încălcări. Într-un caz, începând de la ora 10:15, în preajma secției de votare au fost parcate două mașini în care au fost observate persoane neautorizate. După peste 30 de minute, lângă secția de votare a oprit o altă mașină din care a coborât un candidat la funcția de primar al orașului Durlești.

„Acesta a urcat în una dintre cele două mașini parcate, iar peste 1-2 minute candidatul a coborât și a urcat în mașina cu care a venit și împreună cu persoana cu care a discutat au plecat din preajma secției de votare. Peste câteva minute, mașina a revenit, parcându-se din nou în preajma secției unde continua să se afle. Periodic, persoana din mașină făcea un tur în jurul secției de votare”, a comunicat Panfil.

Candidatul la funcția de primar, a cărui nume nu a fost făcut public de Promo-LEX, pare că „urmărește procesul în jur de 30 de minute după care pleacă și revine peste ceva timp”.

La Durlești, pentru funcția de primar luptă candidata partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) Eleonora Șaran (34.6% de voturi în primul tur) și candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oleg Popșoi (32.9%).

Totodată, la Bălți, a fost înregistrat un caz, în jurul orei 12:00, când un alegător a relatat membrilor biroului electoral al secției de votare (BESV) că a fost contactat telefonic de către o persoană necunoscută, care nu s-a prezentat, și care i-a comunicat că alegerile (turul II) ar fi fost anulate și nu este necesar să se prezinte la secția de votare pentru a vota.

„În discuție a intervenit și reprezentantul unui partid și a comunicat că la fel a fost contactat anonim telefonic și a fost informat analogic că alegerile ar fi fost anulate și nu trebuie să meargă la vot”, a notat un observator Promo-LEX.

Alte 11 cazuri au fost constate cu referință la încălcarea secretului votului; întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 5 cazuri; deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 2 cazuri; deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 3 cazuri; prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 1 caz; transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 2 cazuri; votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – 3 cazuri; acte de violență sau intimidări a alegătorilor, sau altor persoane – 1 caz; urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 1 caz.