Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Transport gratuit pentru elevii care…

Transport gratuit pentru elevii care vor merge la o altă școală decât cea din localitatea de domiciliu

Foto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

Elevii care vor merge la o altă școală decât cea din localitatea de domiciliu vor beneficia de transport gratuit, iar profesorii-însoțitori – de un spor cu caracter specific. Noile modificări la Regulamentul privind transportarea elevilor au fost aprobate la ședința Guvernului de miercuri, 13 martie.

Copiii care se vor deplasa la o distanță mai mare de 2 km vor avea asigurat transport gratuit. Totodată, noile modificări stipulează și posibilitatea contractării de către fiecare instituție de învățământ a unităților de transport ale agenților transportatori licențiați în domeniu.

Pentru transportarea elevilor pot fi utilizate autobuze și microbuze aflate în proprietatea instituției de învățământ, nu doar a celor aflate în gestiunea organelor locale de specialitate în domeniul învățământului sau a autorității administrației publice locale. 

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a menționat că măsurile au scopul „de a îmbunătăți regulile de transportare a elevilor cu autobuzele școlare, dar și de a asigura accesul la studii de calitate pentru fiecare copil”.

Sunt părinți care-și doresc o școală mai bună pentru copiii lor, dar nu pot beneficia de transport gratuit care trece prin localitatea lor deoarece prevederile care au fost până acum în vigoare spun că dacă există o instituție de învățământ în aceea localitate nimeni nu poate beneficia de transportare gratuită. Considerăm că acest lucru îngrădește dreptul copiilor de a accesa servicii mai bune de educație”, a spus Dan Perciun.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în prezent, în 451 de instituții de învățământ din țară sunt transportați copii din 1 112 localități. Dintre aceștia, peste 700 de sunt transportați la grădinițe, circa 20 de mii la gimnaziu și peste trei mii la liceu. Transportarea elevilor este asigurată de 412 autobuze școlare și 89 de unități de transport folosite prin contract cu agenți transportatori.