Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Satele şi oraşele şi-au ales…

Satele şi oraşele şi-au ales primarii

Duminică, 28 iunie, în 457 de localităţi din R. Moldova s-a desfăşurat cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor. În alte două localităţi au avut loc alegeri repetate, întrucât actul de vot din primul tur a fost anulat. Deşi, în linii generale, procesul de vot s-a desfăşurat în condiţii paşnice, totuşi nu au lipsit unele incidente sau situaţii inedite.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte anunţă că scrutinul pentru alegerile locale generale din 14 şi 28 iunie curent a fost unul liber şi parţial corect. Potrivit lui Pavel Postica, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX, asociaţie membră a Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, cele mai frecvente abateri au fost cazurile de agitaţie electorală nepermisă în ziua alegerilor, transportul organizat pentru alegători spre secţiile de votare, dar şi oferirea de cadouri electorale.

Chirtoacă, la al treilea mandat în fruntea capitalei

În Chişinău, după procesarea a 100% din voturile celui de-al doilea tur de scrutin, câştigător a devenit actualul primar, liberalul Dorin Chirtoacă. El a acumulat 53,54% din voturi, pe când contracandidata sa, socialista Zinaida Greceanîi, a luat 46,46%, obţinând victoria doar în sectoarele Botanica şi Râşcani şi în suburbiile Vatra şi Vadul lui Vodă. În restul sectoarelor şi suburbiilor, victorios a ieşit candidatul PL, Dorin Chirtoacă.

Nemulţumiţi de rezultatele alegerilor, socialiştii anunţă că vor depune mai multe contestaţii, la fel cum au făcut şi după primul tur al alegerilor locale în privinţa rezultatelor pentru funcţia de consilieri municipali. Luni, 29 iunie, Judecătoria sectorului Centru a admis demersul Partidului Socialiştilor privind necesitatea de renumărare a tuturor voturilor exprimate pentru Consiliul municipal Chişinău. Contactat de „Ziarul de Gardă”, Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, s-a declarat împotriva renumărării voturilor, spunând că decizia Judecătoriei Centru a fost deja atacată la Curtea de Apel de către Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău: ”Noi vedem asta ca pe ceva negativ, dar dacă instanţa va găsi temeiurile înaintate de socialişti ca fiind justificate pentru a renumăra voturile, noi vom face acest lucru. Trebuie să atrag, însă, atenţia că această renumărare va aduce şi costuri de cel puţin 3,2 milioane de lei”.

PD şi PLDM – învingătoare în sate, PPPN – victorios în oraşe

Conform rezultatelor făcute publice de Comisia Electorală Centrală, în turul doi, cei mai mulţi primari au fost aleşi din partea Partidului Democrat (140), a Partidului Liberal Democrat (104) şi a Partidului Comuniştilor (46). Din numărul total al primarilor aleşi în cadrul turului II de scrutin, 355 (77,7%) sunt bărbaţi, iar 102 (22,3 %) sunt femei. Dacă e să ne referim la vârsta primarilor nou-aleşi, atunci datele sunt următoarele: 51 de primari au vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, 107 primari au între 36 şi 45 de ani, 195 au de la 46 la 55 de ani, iar alţii 104 au 56-70 de ani. Cei mai tineri primari aleşi în turul al doilea de scrutin au devenit Andrei Iurcu (25 de ani), ales în s. Buda, r-nul Călăraşi, Nicoleta Malai (25 de ani) – s. Ghelăuza, r-nul Străşeni, Vasile Popescu (25 de ani) – s. Bozieni, r-nul Hânceşti, şi Ion Prunici (25 de ani) – s. Păuleşti, r-nul Călăraşi. Cel mai în vârstă primar ales este Nicolae Calaidjoglu (69 de ani) din s. Alexandru Ioan Cuza, r-nul Cahul.

Şi dacă în unele localităţi primarii au câştigat detaşat alegerile, aşa cum s-a întâmplat în Moşana din raionul Donduşeni, acolo unde (reprezentantul Partidului Nostru) Victor Crivoi a câştigat cu 82,87% faţă de doar 17,74%, cât a avut contracandidatul său, atunci în altele primarii au fost aleşi şi la diferenţă de un singur vot. Este vorba despre satul Vişniovca, raionul Cantemir, acolo unde candidatul PLDM a acumulat 341 de voturi faţă de 340, cât a avut reprezentantul PDM. La Nisporeni şi Edineţ, primăriile au fost câştigate cu o diferenţă de 10 şi, respectiv, 13 voturi. Un caz mai puţin obişnuit a avut loc în satul Coşerniţa, Criuleni. Cei doi candidaţi pentru funcţia de primar au acumulat fiecare câte 325 de voturi. Potrivit legii, în astfel de situaţii, învingător este desemnat concurentul electoral care a adunat cele mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în urma celui de-al doilea tur de scrutin, formaţiunea politică „Partidul Nostru” a câştigat şefia primăriilor din nouă oraşe, preponderent din nordul ţării, urmată de PD, PLDM şi PCRM. Astfel, în turul doi al alegerilor generale locale, candidaţii PPPN au devenit primari la Drochia, Donduşeni, Râşcani, Glodeni, Făleşti, Floreşti, Şoldăneşti, Comrat şi Basarabeasca. Edili din partea Partidului Democrat vor avea locuitorii din Hânceşti, Călăraşi, Căuşeni, Edineţ, Leova, Rezina şi Sângerei, iar liberal-democraţii vor conduce oraşele Soroca, Ungheni şi Cimişlia. Şi Partidului Comuniştilor, în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor generale locale, i-au revenit trei mandate de primari în oraşe, obţinând victorii la Ştefan-Vodă, Anenii Noi şi Cantemir. Partidul Liberal a acumulat majoritatea voturilor pentru fotoliul de edil în oraşele Criuleni şi Nisporeni, iar Partidul Socialiştilor – în Briceni şi Ocniţa. Primăriile din oraşele Cahul şi Ialoveni au fost câştigate de candidaţi independenţi.

Făcând o analiză a alegerilor locale, comentatorul politic Igor Boţan a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că recentul scrutin a demonstrat că ţara noastră se află într-o stare de stagnare, unde nu există idei noi şi entuziasm, rezultatele alegerilor fiind doar o reconfirmare a unei configuraţii care a existat şi mai înainte, cu mici nuanţe noi: „Este vorba despre Bălţi şi este vorba despre Orhei, unde doi oameni cu reputaţie controversată au reuşit să învingă. Şi e, de asemenea, un lucru de remarcat, că moldovenii la acest scrutin practic s-au despărţit de nostalgie. Partidul Comuniştilor şi-a înjumătăţit încă o dată scorul, iar un partid care este privit ca unul absolut populist a reuşit să smulgă de la Partidul Comuniştilor jumătate din electorat”.

Dacă e să ne referim la votul politic pentru consiliile raionale, Igor Boţan spune că alegerile locale au reprodus rezultatele alegerilor parlamentare din 2014: „La nivel de raioane votul politic arată că avem un scor de aproximativ 55-56% pentru partidele zise pro-europene sau pseudo-europene, pentru că numai europene nu sunt, şi pentru cele pro-euroasiatice scorul a rămas unul sub 50%.

Menţionăm că, după cele două tururi de scrutin, Partidul Democrat a acumulat 287 de mandate de primar, PLDM – 285, iar Partidul Comuniştilor – 77 de mandate. Pe locul patru se situează Partidul Liberal cu 52 de mandate, urmat de Partidul Socialiştilor, „Partidul Nostru”, Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”, PNL, „Casa Noastră – Moldova”, „Ravnopravie” şi Partidul Popular. Candidaţii independenţi au obţinut 63 de mandate de primari.