Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Poziția Promo-LEX față de intenția…

Poziția Promo-LEX față de intenția președintei Maia Sandu privind facilitarea intervenției forțelor de ordine la întruniri: „Modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă”

Asociația Promo-LEX susține că este îngrijorată în legătură cu intenția președintei Maia Sandu de modificare a legislației pentru a facilita intervenția forțelor de ordine la întruniri. Potrivit Promo-LEX, „forțele de ordine au deja toate pârghiile legale necesare” pentru a interveni în situații care pun în pericol ordinea publică, iar „modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept”.

„Legea privind întrunirile din Republica Moldova este una dintre cele mai bune legi din regiune, care asigură un cadru favorabil pentru exercitarea libertății de întrunire.

Modificarea legislației, nu este oportună și nu poate fi determinată de un presupus conflict între administrația publică locală și forțele de ordine. Forțele de ordine au deja toate procedurile și pârghiile legale necesare pentru a interveni în situații care pun în pericol ordinea publică, viața, sănătatea oamenilor.

Modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept”, susține Promo-LEX.

Președinta Maia Sandu a anunțat pe 11 octombrie că a solicitat Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației care va permite Poliției să asigure ordinea publică chiar și în condițiile în care „unii actori din administrația locală sabotează eforturile Guvernului de a menține stabilitatea și ordinea în țară”.

„(…) E datoria noastră de cetățeni ai acestei țări, de patrioți ai acestui neam, să nu ne lăsăm manipulați și provocați, să nu ne lăsăm folosiți de cei care își doresc război și haos (…). Rog societatea să nu-i condamne pe cei care sunt aduși cu bani la protest. Înțelegem dificultăților acestor oameni. Guvernul întreprinde tot ce-i stă în puteri pentru a ajuta oamenii în contextul creșterii prețurilor (…)”, a spus Maia Sandu.

Duminică seara, 9 octombrie, IGP a anunțat că bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul străzilor Sfatul Țării și Maria Cibotari, a fost blocat în contextul corturilor instalate de protestatari „în urma declarației depuse de organizator și acceptată de Primărie” și a menționat că doar printr-o dispoziție a Primăriei municipiului Chișinău traficul va putea fi restabilit.

Luni dimineața, 10 octombrie, oamenii legii au dezinstalat corturile plasate de protestatarii Partidului Politic „Șor” pe o porțiune a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală. Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), a comunicat pentru ZdG că „s-a intervenit în baza solicitărilor locuitorilor capitalei”.

VIDEO/ Polițiștii au dezinstalat corturile plasate de protestatarii Partidului „Șor” pe o porțiune a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală

VIDEO Cum explică Poliția intervenția mascaților pentru evacuarea corturilor de pe carosabil, în lipsa unei dispoziții a primarului capitalei

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: