Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Cum explică Poliția intervenția…

VIDEO Cum explică Poliția intervenția mascaților pentru evacuarea corturilor de pe carosabil, în lipsa unei dispoziții a primarului capitalei

Foto: ZDG

Forțele de ordine au intervenit în dimineața zilei de luni, 10 octombrie, pentru a evacua corturile amplasate pe bulevardul Ștefan cel Mare, în fața Parlamentului și Președinției, de persoanele aduse organizat de partidul Șor, în lipsa unei dispoziții semnate de primarul Ion Ceban. Astfel, Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), a comunicat pentru ZdG că „s-a intervenit în baza solicitărilor locuitorilor capitalei”.

„S-a intervenit în baza solicitărilor, la adresa Poliției, din partea locuitorilor capitalei cărora li se încalcă drepturile și care numeric sunt mai mulți decât protestatarii și au dreptul la libera circulație”, a comunicat Diana Fetco.

Intervenția mascaților a avut loc la scurt timp după ce șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a ținut o conferință de presă despre măsurile întreprinse de Poliție privind acțiunile persoanelor aduse organizat în capitală de către partidul Șor.

Astfel, circulația rutieră pe acest traseu a fost reluată.

Șeful IGP a menționat că orice întrunire care este organizată în R. Moldova are ca temei legea privind întrunirile din 2008. Acesta a sublinat manifestațiile care sunt interzise, mai exact, întrunirile care urmăresc „subminarea securităţii naţionale sau a integrităţii teritoriale a ţării, săvîrşirea infracţiunilor, încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, încălcarea moralităţii publice, a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane ori punerea în pericol a vieţii sau a sănătăţii acestora”.

„Dacă anterior am încercat să fim mai cooperanți și să dialogăm cu organizatorii și cu alți participanți, am constatat 40 de încălcări de ordin contravențional și o cauză penală în care este inclusiv vizat și unul dintre organizatori. Ieri, au fost constatate peste 45 de încălcări admise de către participanții la întrunire în centrul orașului. Vreau să precizez că începând cu 18 septembrie, au fost adresate o serie de sesizări în adresa Primăriei Chișinău. A fost sesizată inclusiv Procuratura Chișinău (…). Ieri, imediat după protest, din nou a fost sesizată Primăria și Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) pentru a vedea care este prejudiciul cauzat ca urmare a sistării traficului rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare. Îndemn toți cetățenii cărora li se cauzează un prejudiciu să se adreseze corespunzător cu solicitate pe cazul respectiv”, a afirmat Cernăuțeanu.

Vineri, 7 octombrie, Poliția s-a adresat Primăriei cu o cerere prealabilă pentru a schimba modul de desfășurare a întrunirii. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, autoritatea publică locală nu a dat curs solicitării, iar Poliția a „fost nevoită” să depună o solicitate la Judecătoria Chișinău.

Totodată, șeful IGP precizează că deși legea prevede desemnarea unui reprezentant al organizatorilor protestelor pentru a comunica cu polițiștii și a unui reprezentant al Primăriei în același scop, acest lucru nu a avut loc.

„Ceea ce spune primarul general, să aibă poliție municipală… Nu înțeleg care este logica. Primarul general și astăzi dacă o să dea indicație, noi o să o executăm”, a spus Cernăuțeanu.

Primarul capitalei, Ion Ceban, care a blocat luni dimineață, 10 octombrie, cu mașinile Primăriei municipiului Chișinău o porțiune din artera principală a bulevardului după ce IGP a anunțat că doar printr-o dispoziție a Primăriei traficul va putea fi restabilit pe artera principală a capitalei, a publicat un document însoțit de un mesaj în care menționează că „primarul dispune ca Ministerul Afacerilor Interne să-și exercite atribuțiile funcționale conform competențelor și să deblocheze strada”.

„Primarul mai dispune dacă este nevoie. Organelor centrale, dacă nu pot face ei singuri și tot cer intervenția mea, dispun:

Să diminuați prețul la gaz

Să majorați salariile profesorilor

Să deblocați intrările și ieșirile la posturile vamale

Să nu persecutați oamenii și să nu îi dați afară pe criterii politice

Și în tot ce nu sunteți capabili să faceți sunt gata să dispun și să depun orice solicitare ca să faceți măcar ceva bun în țara asta”, se arată în postarea lui Ion Ceban.

Partidul Șor a venit cu o reacție după intervenția Poliției, menționând că „sute de mascați de la trupele cu destinație specială „Fulger” au smuls corturile și au obligat lumea să se retragă de pe carosabil. Asta deși organizatorii manifestației au notificat Primăria, așa cum prevede legislația, și protestau în mod pașnic”.

Duminică seara, 9 octombrie, IGP a anunțat că bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul străzilor Sfatul Țării și Maria Cibotari, a fost blocat în contextul corturilor instalate de protestatari „în urma declarației depuse de organizator și acceptată de Primărie” și a menționat că doar printr-o dispoziție a Primăriei municipiului Chișinău traficul va putea fi restabilit.

„Stimați chișinăuieni, vă atenționăm că bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul străzilor Sfatul Țării și Maria Cibotari, este blocat în contextul corturilor instalate de protestatari în urma declarației depuse de organizator și acceptată de Primărie. Corturile pot fi înlăturate și traficul reluat la capacitate normală, doar printr-o dispoziție a Primăriei mun. Chișinău”, se anunță în comunicat.

Totodată, Poliția a venit cu un îndemn către protestatari, oameni aduși organizat din toată țara, să își exercite dreptul la libera exprimare în mod pașnic și legal.

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi. Cei care petrec zile și nopți acolo îi spun „orășelul schimbării”. 

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: