Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Percheziții la unul dintre sediile…

Percheziții la unul dintre sediile partidului Renaștere

Sursa: Svetlana Maftei/Facebook

Oamenii legii desfășoară miercuri, 2 august, percheziții la unul dintre sediile partidului Renaștere. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA).

„Desfășurăm acțiuni de urmărire penală în cadrul unei cauze de corupere și spălare de bani. La această etapă nu putem oferi mai multe detalii. Vom reveni cu amănunte după finalizarea perchezițiilor”, a transmis ofițera de presă Ina Voloşciuc.

Acum o săptămână, Partidul Socialist din R. Moldova (PSRM) a declarat că fostul deputat fugar Ilan Șor ar folosi „un partid clonă” pentru a „corupe și cumpăra” membrii PSRM. Este vorba despre partidul politic „Renaștere”, care a apărut în atenția publică după ce mai mulți deputați socialiști au aderat la formațiune, în luna mai 2023.

Socialiștii au acuzat că în ultimele luni, reprezentanții fostului partid Șor și „deputații transfugi” Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexander Suhodolschi ar fi contactat direct zeci de deputați, primari, consilieri locali, conducători ai organizațiilor teritoriale PSRM, „promițându-le milioane de lei pentru părăsirea PSRM”.

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a partidului Renaștere Olesea Vitneanskaia, a negat toate acuzațiile aduse de către reprezentanții PSRM. 

„Partidul „Renaștere” în activitatea sa se bazează pe faptul că oamenii au obosit să asculte despre pretinsa luptă cu regimul autoritarist instaurat de Maia Sandu și optează acum pentru o opoziție reală, care nu se teme să iasă din birourile sale, să discute cu cetățenii și să lupte cu fărădelegile partidului de la guvernare. Spre regret, mai multe partide care se declară de opoziție au devenit de fapt aripa PAS, motiv din care au pierdut încrederea alegătorilor. (…) Iar colegilor din PSRM le sugerăm să nu recurgă la acuzații false și populism”, a transmis reprezentanta partidului Renaștere atunci.

Deși a fost înregistrat în octombrie 2012, partidul Renaștere a început să fie activ cu mai puțin de o luna înainte ca Curtea Constituțională să declare partidul Șor neconstituțional.

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski, care cu câteva zile înainte călătoriseră în Israel pentru a avea o întrevedere cu fugarul Ilan Șor, au anunțat luni, 22 mai, că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.