Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS va depune o nouă…

PAS va depune o nouă moţiune împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi

Interviu_ES Aureliu Ciocoi, 17.02.2017_dantomozeiRO 3

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va depune o nouă moțiune împotriva ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Aureliu Ciocoi, care a declarat într-o conferință de presă că „intervenția armatei ruse în 1992 nu a fost decât „pentru a opri vărsările de sânge”. Despre acest lucu a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Anunțul lui Litvinenco vine după ce astăzi, 2 martie, Consiliul Național al Veteranilor de război s-a adunat în fața clădirii Executivului pentru a cere demisia Guvernului Chicu.

„Acțiunile nesăbuite ale lui Dodon manifestate atât în ceea ce privește nesoluționarea revendicărilor sociale ale celor care au apărat independența Republicii Moldova, cât și de păstrare în funcție a ministrului de externe Ciocoi care i-a jignit în cel mai iresponsabil mod pe acești oameni, au determinat protestul legitim al combatanților.

Suntem ferm convinși că Ciocoi trebuie demis din funcție. De aceea, vom pregăti o nouă moțiune simplă pe care o vom depune la prima ședință a Parlamentului. Facem apel către toţi deputaţii să semneze această moţiune”, a susținut Sergiu Litvinenco.

Declarația ministrului MAEIE, Aureliu Ciocoi

„A fost un conflict armat pe Nistru, care din păcate a dus la pierderi umane. A fost declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. Ei au intervenit cu armata rusească pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a dislocată în partea de est a R. Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Factologic, armata Federației Ruse dislocată la acel moment în estul R. Moldova a intervenit în forță pentru a opri vărsările de sânge. La momentul destramării Uniunii Sovietice armata respectivă deja se afla dislocată pe teritoriul proaspetei create R. Moldova. Se purtau negocieri pentru evacuarea trupelor fostei armate sovietice de pe teritoriul R. Moldova. Să nu fi fost confruntarea armată de pe Nistru, credeți-mă că pleca și ceea ce rămâsese din armata a 14-a de pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul unei conferințe de presă.

Luna trecută PAS a mai înregistrat o moțiune simplă împotriva ministrului Ciocoi, însă aceasta nu a mai ajuns să fie dezbătură în plenul Parlamentului. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că moțiunea nu a fost supusă votului pentru că Biroul permanent, cu majoritatea voturilor, nu a admis în procedură legislativă moțiunea respectivă.