Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Partidele pro-ruse de la Chișinău…

„Partidele pro-ruse de la Chișinău sunt mai active, dar nu mai puternice”, susține deputatul european Siegfried Mureșan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan susține că protestele organizate de partidele pro-ruse din R. Moldova nu sunt „credibile”, deoarece „adună câteva mii de oameni” și „nu reprezintă voința majorității oamenilor”. Declarația a fost făcută miercuri, 8 martie, la Interviurile Digi24. Potrivit lui Mureșan, „partidele pro-ruse sunt mai active decât au fost, dar nu sunt mai puternice decât au fost”.

Siegfried Mureșan, vicepreședintele PPE, crede că în R. Moldova „vor mai fi acțiuni de destabilizare, proteste, acțiuni de dezinformare” și spune că „oamenii trebuie să fie alerți, să se informeze din surse credibile și să nu se lase manipulați”.

„Federația Rusă operează în R. Moldova prin oligarhi care sunt certați cu legea. În R. Moldova, justiția începe să funcționeze. Ca atare, presiunea pe cei care se fac responsabili de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc, furt pentru care nu au trebuit să dea socoteală până acum, trebuie să crească. De aceea, acum, sunt aceste proteste și încercări de destabilizare. Vestea bună este că ele au eșuat și vor eșua și în perioada următoare.

(…) Cred că cetățenii R. Moldova trebuie să știe că vor mai fi acțiuni de destabilizare, proteste, acțiuni de dezinformare, de intimidare, iar oamenii trebuie să fie alerți, să se informeze din surse credibile, corecte, să nu cadă pradă propagandei, știrilor false și să nu se lase manipulați de cei care vor să creeze deranj. (…) Vedem că aceste proteste adună câteva mii de oameni, ele nu reprezintă voința majorității oamenilor, deci nu e o acțiune de stradă credibilă, care să îngrijoreze, dar trebuie să fim atenți, să fim alerți”, susține Siegfried Mureșan.

Cât despre un eventual pericol privind destabilizarea situației din regiunea transnistreană, europarlamentarul crede că „oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului își doresc pace, liniște și stabilitate” și nu ar exista indici „cu privire la riscul unei escaladări” a situației în regiune.

„Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului își doresc pace, liniște și stabilitate. Ca atare, partea bună este că dialogul între cele două parți ale Nistrului există, și nu a existat nicio escaladare a situației în ultimul an. Este un lucru bun. Nici indicii nu avem cu privire la riscul unei escaladări”, a mai declarat Siegfried Mureșan.


Din septembrie 2022, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați periodic la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, sunt aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. În toamna anului 2022, patru reporteri ai ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor” în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Protestatari în chirie

În februarie 2023, Partidul Șor a mobilizat câteva mii de oameni la un nou protest contra Guvernului, în care cereau „achitarea integrală a facturilor”. Totuși, oamenii adunați la aceste proteste au avut și alte solicitări, atât de ordin social-economic, cât și politice și chiar geopolitice. Oamenii cu care a discutat Ziarul de Gardă la protestul din 19 februarie au spus că au venit pentru a cere: „Pensii mai bune”; „Să trăim bine cu Rusia”; „Jos Maia Sandu”; „Prim-ministru să fie Ilan Șor”; „Vreau să fiu moldovean, nu român”.