Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Opt primari din nordul țării,…

Opt primari din nordul țării, care au candidat independent la alegeri, s-au alăturat unui partid asociat fostului deputat fugar Ilan Șor

Sursa: Partidul politic Renaștere/Facebook

Reprezentanții partidului Renaștere, asociat fostului deputat fugar Ilan Șor, a anunțat joi, 21 decembrie că opt primari din nordul R. Moldova, care au participat la scrutin în calitatea de candidați independenți, au aderat la formațiunea politică care a apărut în atenția publică după ce mai mulți deputați socialiști au aderat la formațiune, în luna mai 2023.

„Conducerea partidului Renaștere s-a întâlnit cu primari din raioanele de nord ale țării. Opt aleși locali care au candidat ca independenți s-au alăturat partidului Renaștere”, se arată într-un comunicat emis de partid.

Astfel, formațiunea asociată ex-deputatului condamnat definitiv la 15 ani de închisoare a anunțat că este reprezentată în 14 localități din nordul țării:

  1. s. Maramonovca – Vasile Cubei (candidat independent, ales cu votul a 545 de cetățeni)
  2. s. Miciurin – Anatolie Nicu (candidat independent, ales cu 385 de voturi)
  3. com. Hăsnăşenii Noi – Roman Caraseni (candidat independent, fost membru al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), ales cu 451 de voturi)
  4. satul Năvîrneț – Adrian Găină (candidat independent, votat de 804 persoane)
  5. com. Grinăuți-Moldova – Alla Cebotari (candidată independentă, aleasă de 557 de persoane)
  6. com. Bîrlădeni – Marina Varzari (candidată independentă, votată de 681 de locuitori)
  7. s. Sauca, raionul Ocnița – Iraida Jitari (candidată independentă, aleasă cu 391 de voturi, în turul 2)
  8. com. Sevirova, raionul Florești – Elena Bezvușceac (candidată independentă, aleasă de 257 de persoane, în turul 2)
  9. com. Mihăileni, raionul Briceni – Vitalii Starosta (pentru care au votat 178 de cetățeni)
  10. s. Ochiul Alb, raionul Drochia – Vitalie Munteanu (votat de 469 de persoane, în turul 2)
  11. com. Ciolacu Nou, raionul Fălești – Lilia Hîrbu (pentru care au votat în cel de-al doilea tur 540 de cetățeni.
  12. s. Naslavcea – Fiodor Mironov (ales cu votul a 169 de locuitori)
  13. com. Malinovscoe, raionul Rîșcani – Valeri Mitrofan (ales cu 295 de voturi, în turul 2)
  14. com. Tăura Veche, raionul Sîngerei – Iraida Ivaschiv (aleasă de 202 locuitori ai comunei)

„În timpul întâlnirii, aleșii locali au discutat despre proiecte de îmbunătățire a vieții în comunele și satele lor, cum ar fi mese gratuite pentru elevi, compensații pentru încălzire și alte proiecte sociale. Principala sarcină pe care o au aleșii locali ai partidului Renaștere este de a face satele confortabile pentru fiecare locuitor”, se mai arată în comunicatul emis de formațiunea politică.

În luna iulie, reprezentanții Partidul Socialist din R. Moldova (PSRM) a declarat că fostul deputat fugar Ilan Șor ar folosi „un partid clonă” pentru a „corupe și cumpăra” membrii PSRM. Ei susțineau că este vorba despre partidul politic Renaștere, care a apărut în atenția publică după ce mai mulți deputați socialiști au aderat la formațiune, în luna mai 2023.

Socialiștii au acuzat atunci că, în ultimele luni, reprezentanții fostului partid Șor și „deputații transfugi” Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexander Suhodolschi ar fi contactat direct zeci de deputați, primari, consilieri locali, conducători ai organizațiilor teritoriale PSRM, „promițându-le milioane de lei pentru părăsirea PSRM”.

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a partidului Renaștere Olesea Vitneanskaia, a negat acuzațiile aduse de către reprezentanții PSRM. 

Deși a fost înregistrat în octombrie 2012, partidul Renaștere a început să fie activ cu mai puțin de o luna înainte ca Curtea Constituțională să declare partidul Șor neconstituțional.

Doi dintre membrii partidului, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan sunt cercetați penal. Nesterovschi – pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice, din surse interzise de lege săvârșită în proporții mari, iar Lozovan și soțul acesteia – pentru acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui „grup criminal organizat” și complicitate la infracțiune. Ambele dosare se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski, care cu câteva zile înainte călătoriseră în Israel pentru a avea o întrevedere cu fugarul Ilan Șor, au anunțat luni, 22 mai, că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”, condus de Serghei Mișin, fostul consilier prezindențial în perioada când președinte era Igor Dodon.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat că el și Irina Lozovan, care au anunțat anterior despre aderarea la Partidul „Renaștere-Возрождение”, alături de Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski au fost aleși în echipa de conducere a formațiunii.

Din echipa de conducere a formațiunii „Renaștere-Возрождение” fac parte deputații Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, fostul vice-pretor al sectorului Botanica din partea PSRM, Iuri Vitneanschi, și încă o nouă membră a formațiunii, Natalia Parasca.

Pe 16 mai, deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care în martie au plecat din PSRM și spuneau că vor să-și creeze o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”, au anunțat că aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение”.

Partidul „Renaștere-Возрождение” a fost constituit de deputații Vadim Mișin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc, care în 2012 au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În 2016, partidul l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile pentru funcția de președinte. Atunci, reprezentanții formațiunii spuneau că Igor Dodon „este o persoană serioasă cu temeinice cunoștinţe în domeniul economic, care poate să răspundă la orice chestiune de interes public”, potrivit IPN.

În martie 2023, când foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au anunțat despre intenția de a crea o nouă formațiune, aceștia declarau  „în contextul în care avem foarte multe partide”, s-ar putea „înțelege cu o anumită formațiune politică”: „Îi vom schimba denumirea, vom aduce oameni noi, o vom reanima, la fel cum a făcut cândva Igor Dodon cu PSRM”, spunea la sfârșitul lunii martie Nesterovschi.