Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Maia Sandu și Federica…

LIVE Maia Sandu și Federica Mogherini fac declarații de presă

Prim-ministra Maia Sandu și Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, susțin o conferință de presă la Guvern.

Prim-ministra Maia Sandu susține că vizita la Chișinău a unui demnitar de rang atât de înalt al Uniunii Europene este dovada faptului că Guvernul a reușit „să întoarcă Republica Moldova cu fața spre Uniunea Europeană”.

Potrivit acesteia, în cadrul întrevederii au discutat despre obiective și provocări, în contextul agendei de reforme a Guvernului.

„Am primit asigurări că Uniunea Europeană va continua să fie de partea noastră, de partea cetățenilor, de partea dreptății”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a adus mulțumiri Uniunii Europene, precizând că astăzi aproape 70% din exporturi merg în țări din UE, peste șase mii de companii din R. Moldova au beneficiat de sprijin din partea instituțiilor europene și că datorită aceluiași sprijin au fost create circa trei mii de locuri de muncă.

De cealaltă parte, Federica Mogherini a declarat că prezența sa este un semnal al importanței atribute de UE parteneriatului cu R. Moldova, dar și angajamentului UE față de R. Moldova.Reprezentanta UE susține că a văzut schimbări pozitive în țară și că a considerat necesar de a sprijini R. Moldova nu doar financiar și politic, dar și cu semnale vizibile, cum ar fi reuniuni și vizite.

Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, și-a exprimat speranța ca reformele de politici interne să nu se transforme în politică.

„Noi credem că este crucial să fie consolidată independența instituțiilor de stat, pentru a reîntoarce încrederea publică”, a precizat Federica Mogherini.

„Continuarea reformelor este esențială pentru a beneficia la maxim din Acordul de asociere”. Sprijinul nostru financiare st eși va rămâne condiționat de progresul reformelor. Totodată, vom fi alături cu asistență, consiliere, asistneță tehnică”, a adăugat oficiala, precizând că în trei luni ale guvernării actuale au fost reluate plățile de suport bugetar, care au fost sistate anul trecut.

Potrivit oficialei europene, în următoarele săptămâni urmează a fi deblocată prima tranșă din asistența macrofinanciară în valoare de o sută de milioane de euro.