Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   FOTO/ Fost primar interimar al…

FOTO Fost primar interimar al Capitalei, la protestul de la CEC unde oamenii cer mai multe secții de votare în diasporă: „Mama mea este în Germania, ea nu a reușit să voteze la prezidențiale. Unii membri numiți pe criterii politice au făcut ce le-au ordonat socialiștii, din frică”. Reacția PSRM

La protestul organizat în fața Comisiei Electorale Centrale (CEC) față de decizia CEC cu privire la numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a participat și fostul primar interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

Codreanu a mers la CEC cu o pancartă pe care a trecut un mesaj adresat Comisiei Electorale Centrale.

Pe afiș, fostul edil interimar, care este înregistrat oficial în lupta electorală, a scris că mama lui se află în Germania și respectiv își dorește ca aceasta să poată vota acolo.

Mama mea este în Germania, ea nu a reușit să voteze la alegerile prezidențiale, pentru că buletinele de vot s-au terminat la amiază.S ora mea este în Luxemburg, merge de fiecare dată câte 300 km pentru a-și exercita votul, la o secție de votare unde buletinele de vot la fel nu au ajuns la ultimele 3 alegeri. Trebuia de revizuit aria geografică a secțiilor de votare. Sunt secții unde au votat 20 de oameni și secții peste hotare unde au votat 5000 de oameni în câteva ore și nu mai erau buletine de vot. Avem colegi pe liste din diasporă”, a menționat Ruslan Codreanu.

În context, și Codreanu, exact ca alți politicieni, contestă decizia CEC cu privire la numărul secțiilor de votare din străinătate, acuzând că „unii membri CEC numiți pe criterii politice au făcut ce le-au ordonat socialiștii, din frică”.

„Am trecut prin decizii politizate ale CEC-ului și în 2019. Și atunci, și acum unii membri numiți pe criterii politice au făcut ce le-au ordonat socialiștii, din frică. Frica lor nu trebuie să ne oprească pe noi”, susține Codreanu.

Solicitați de ZdG pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acuzațiilor aduse socialiștilor, purtătoarea de cuvânt a PSRM a menționat că „PSRM regretă ca unii oponenți politici utilizează minciuna pentru a se manifesta în campania electorală”.

„Regretăm ca unii oponenți politici utilizează minciuna pentru a se manifesta în campania electorală, în lipsa unor mesaje constructive și credibile”, ne-a comunicat Carmena Lupei, purtătoarea de cuvânt a PSRM.

Mai mulți oameni, printre care și mai mulți politicieni, protestează luni la Comisia Electorală Centrală față de decizia instituției cu privire la numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise la scrutinul prezidențial.

Oamenii adunați în fața CEC solicită ca CEC să-și revizuiască decizia prin care a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în diasporă și să dispună organizarea alegerilor în mai multe secții de votare, mai exact 198 la număr.

La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.