(DOC) Persoana care a donat 300 mii de lei la PAS, condamnată pentru escrocherie. Sandu: este o „încercare disperată de discreditare”

(DOC) Persoana care a donat 300 mii de lei la PAS, condamnată pentru escrocherie. Sandu: este o „încercare disperată de discreditare”
0 vizualizări
08 noiembrie 2016 | 11:11

În contul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi ajuns bani în valoare de 300 de mii de lei, virați de un oarecare Veaceslav Galoi, angajat al companiei Dufremol care aparține primarului de Orhei, Ilan Șor. Imediat după constatarea provinienței banilor, lidera PAS, Maia Sandu a inițiat procedura de returnare a banilor. Aceasta califică acțiunea drept o „încercare disperată de discreditare”, deoarece informația despre donația „dubioasă” a fost distribuită de unii bloggeri înainte ca partidul să afle despre suma respectivă.

„O nouă încercare disperată de discreditare, la fel de murdară ca celelalte mișcări pe care le-au făcut în această campanie.
Astăzi, pe contul PAS, a fost virată o sumă de bani de proveniență neclară de la o persoană despre care presa de investigație a scris că are probleme de integritate. Ciudat este că unii bloggeri au aflat despre donație înaintea noastră.
Imediat după constatarea provenienței banilor, am inițiat procedura de returnare a sumei primite. Nu avem nevoie de bani murdari. Vom cere cercetarea cazului de poliție și organele de resort.
Acțiunea disperată a făptașilor denotă frică și ne arată clar că ei nu au nicio limită de moralitate, corectitudine și legalitate.
Ne întrebăm ce alte fapte grave sunt dispuși să facă doar ca să-și salveze pielea”, a declarat Maia Sandu.

UpDate: În timp ce Igor Gro­su, secre­tar gene­ral și trez­o­ri­er al PAS, afir­mă că deți­ne infor­ma­ția pre­cum că sche­ma de  „dis­cre­di­ta­re” a fost pusă la cale acum câte­va zile într-ul local din capi­ta­lă, Ilan Șor, învi­nu­it într-un dosar de escro­che­rie și spă­la­re de bani, decla­ră că banii au fost ceru­ți de către „oame­nii Maiei San­du”.

O persoană cu numele Veaceslav Galoi, a ajuns în atenția ZdG încă în 2008, când aces­ta apă­rea într-o serie de fla­gran­tu­ri orga­ni­za­te de Cen­trul pen­tru Com­ba­te­rea Cri­me­lor Eco­no­mi­ce şi Coru­pţi­ei (CCCEC), actu­a­lul CNA, fiind per­soa­na care ofe­rea mita. Atun­ci, „vic­ti­me­le” sale susţi­neau că au fost ţin­ta unor pro­vo­că­ri şi că Galoi acţio­na în favoa­rea CCCEC. Ser­vi­ci­ul de pre­să al CNA afirma că aces­ta nu este anga­jat al insti­tu­ţi­ei. În acea peri­oa­dă, nume­le lui Vea­ce­slav Galoi apa­re şi într-un dosar cu impli­ca­rea unor fun­cţio­na­ri din cadrul Ofi­ci­u­lui Stă­rii Civi­le Unghe­ni. ZdG a rela­tat, în 2008, des­pre acel dosar, care, într-un final, s-a dove­dit a fi o însce­na­re cu par­ti­ci­pa­rea şi impli­ca­rea lui Galoi. Atun­ci, o tână­ră, Dori­na Carap­ce­vs­chi, anga­ja­tă la OSC Unghe­ni, reţi­nu­tă în fla­grant şi decla­ra­tă ulte­ri­or nevi­no­va­tă, a pier­dut sar­ci­na din cau­za şocu­lui la care a fost supu­să.

La sfârşit de mar­tie 2014, Galoi a fost reţi­nut, în fla­grant, în timp ce esto­rca 300 de euro de la un agent eco­no­mic, prezentându-se ca fiind anga­jat al CNA. În iunie 2015 Curtea de Apel Chișinău pronunța o sentință de condamnare pe pe numele lui Galoi și a lui Miha­il Gri­go­raş, fost pro­cu­ror și avo­cat, într-un dosar de escrocherie. Galoi era condamnat la trei ani și 6 luni de detenție cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis.

Pe numele lui Veaceslav Galoi mai există o sentință de condamnare, pronunțată încă în 2002 de către Judecătoria Călărași. Atunci însă, bărbatul a fost absolvit de pedeapsă prin amnistie.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

78 de ani de la primul val de deportări staliniste

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la primul val de deportări din anul 1941, în care 19 575 mii de persoane au fost trimise în Siberia de către regimul stalinist. În această zi, foștii deportați și membrii famili…
78 de ani de la primul val de deportări staliniste

Prognoza inflației pe termen mediu de la Banca Națională

În trimestrul II, 2015 rata anuală a inflaţiei a constituit 8.0 la sută, fiind cu 1.9 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent. În luna iunie 2015 inflația a accelerat până la valoarea de 8.
Prognoza inflației pe termen mediu de la Banca Națională

Averea Silviei Radu. Ce salariu a avut la Primărie și cum e remunerată la minister

Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate au început să fie publicate declarațiile de avere și interese persoanele ale persoanelor care dețin funcții de demnitate publică. Astfel, miniștrii, deputații, prima…
Averea Silviei Radu. Ce salariu a avut la Primărie și cum e remunerată la minister

Urcușurile și coborâșurile unui meșter popular

Viața a pus-o la mai multe încercări, care, în cele din urmă, au ajutat-o să se descopere pe sine și să înțeleagă ce vrea să realizeze în viitor. Ludmila Cârpală este meșterița populară care promovează portul ș…
Urcușurile și coborâșurile unui meșter popular

Ședință de judecată în dosarul „Șor”: ce martor a fost audiat și când ar urma să fie eliberat primarul de Orhei

Astăzi, în ședința de judecată din dosarul Șor a fost audiat un martor al apărării, despre care avocații lui Șor spun că  a confirmat poziția de apărare și a infirmat acuzarea adusă de către reprezentantul stat…
Ședință de judecată în dosarul „Șor”: ce martor a fost audiat și când ar urma să fie eliberat primarul de Orhei

Live/Declarațiile Consiliului Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr

Astăzi, 17 noiembrie 2019, Consiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr (PDA) s-a întrunit în ședință extraordinară comună cu aleșii săi, deputați, primari și consilieri locali. După ședință, An…
Live/Declarațiile Consiliului Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr