Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Constituţia R. Moldova - actualizată

Constituţia R. Moldova – actualizată

Varianta actualizată a Constituţiei R. Moldova a fost publicată, pe 29 martie, în Monitorul Oficial. Modificările au vizat, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, două articole: art. 78 „Alegerea Preşedintelui” şi art. 89 „Suspendarea din funcție”.

Deci, în varianta actualizată a Constituţiei, art. 78 sună în felul următor:

Alegerea Preşedintelui

(1) Preşedintele R. Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(2) Poate fi ales preşedinte al R. Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul R. Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.

(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.

(4) În cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, cu condiția că numărul acestora e mai mare decât numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.

(5) Procedura de alegere a preşedintelui R. Moldova este stabilită prin lege organică.

Alt articol, 89, a apărut în următoarea redacţie:

Suspendarea din funcție

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele R. Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi.

(2) Prop unerea de suspendare din funcție poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţa preşedintelui R. Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.

Amintim că, la 4 martie, Curtea Constituţională a restabilit dreptul cetățenilor R. Moldova de a-și alege direct președintele. Aceasta după ce magistrații au constatat că art. 78 din Constituție, conform căruia „preşedintele R. Moldova este ales de Parlament prin vot secret”, este neconstituțional. Astfel, următorul președinte urmează a fi ales de către popor. Curtea și-a motivat decizia prin faptul că actuala procedură de alegere a președintelui este o „sursă de criză constituțională”, întrucât poate servi ca bază pentru dizolvarea repetată a Parlamentului, ceea ce s-a și întâmplat în ultimii ani.