Cine l-a propus pe Valeriu Meșca la șefia Apă-Canal Chișinău

Cine l-a propus pe Valeriu Meșca la șefia Apă-Canal Chișinău
0 vizualizări
22 mai 2018 | 19:53

Valeriu Meșca a ajuns astăzi director la întreprinderea municipală „Apă-Canal Chișinău”(ACC) după ce astăzi, 22 mai, în ședința Adunării Generale a acționarilor întreprinderii, a fost propus la această funcție de către Valeriu Bogdan, șeful Direcţiei Asistenţă Juridică a Primăriei. Valeriu Bogdan, care reprezintă Primăria Chișinău, drept unic fondator al întreprinderii, la Adunarea Generală a ACC, susține că decizia privind candidatura care urma să preia funcția de director a fost coordonată „cu factori de decizie ai autorității publice locale”.

Contactat de ZdG, șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei, Valeriu Bogdan a declarat că numirea și eliberarea din funcție a directorului furnizorului de apă „Apă-Canal Chișinău” SA ține de competența reprezentantului Adunării Generale, adică a sa, deoarece el reprezintă autoritatea publiclă locală în calitate de unic acționar la întreprinderea municipală.

Întrebat cum a identificat candidatura lui Valeriu Meșca, acesta a ezitat să ofere un răspuns exact. Șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei a precizat doar că decizia privind promovarea lui Valeriu Meșco a fost „coordonată cu factori de decizie”, fără a confirma sau infirma dacă este vorba de primarul interimar al capitalei, reprezentantul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Ruslan Codreanu. Acesta a refuzat să ofere alte detalii, referitor la procedura de numire, la ședința Adunării Generale de astăzi și referitor la componența nominală a Consiliului de Administrație al întrerpinderii sau a Comisiei de cenzori.

„A fost respectată în totalitate procedura legală, Legea cu privire la Societățile pe Acțiuni, cât și regulamentele Interne al Apă-Canal Chișinău”, a răspuns Valeriu Bogdan.

Un răspuns la aceste întrebări nu am putut obține nici la „Apă-Canal Chișinău”, iar reprezentanta întreprinderii ne-a declarat că toate informațiile care pot fi oferite se conțin în comunicatul de presă publicat pe site-ul ACC.

Prin intermediul unui comunicat de presă, ACC a anunțat astăzi, 22 mai, despre aprobarea cererii de demisie a directorului general, Veronica Herța, și numirea în locul ei a lui Valeriu Meșca, cel care între 2005-2016 a fost director general la ÎS „Fabrica de Sticlă”, scosă de câțiva ani la licitație. Totodată, opinia publică a fost informată despre numiri noi în funcțiile de director tehnic, director economic și director pentru relații cu clienții.

În timp ce Veronica Herța a scris pe Facebook că pleacă din proprie inițiativă pentru că nu se ține de funcții și că demnitatea este mai presus de orice, fără a oferi însă detalii, ex-edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, afirmă că motivul plecării sunt amenințările din partea conducerii PDM. Dorin Chirtoacă a scris pe aceeași rețea de socializare că Herța ar fi fost nevoit să plece după presiuni și amenințări și că adevăratul motiv se referă la faptul că aceasta este membră a Partidului Liberal.

„Domnule Plahotniuc, eu am numit-o pe Veronica Herța director la Apă-Canal, dumneata ai capacitate, curaj, bărbăție să ieși acum și să spui că ai scos-o abuziv, cu presiuni și amenințări pe Veronica?”, s-a adresat Chirtoacă liderului PDM. În același mesaj, Chirtoacă afirmă că „Primăria și Consiliul Municipal Chișinău sunt muți, au ordin să tacă”.

Apelată în repetate rânduri, Veronica Herța nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma existența unor presiuni politice.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Cinci persoane rănite și una decedată după ce un microbuz care se îndrepta spre Italia, s-a răsturnat în România

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova informează că urmare accidentului rutier, care a avut loc astăzi în a doua jumătate a zilei, în localitatea Comarna, judeţul Iaşi, România, 6 p…
Cinci persoane rănite și una decedată după ce un microbuz care se îndrepta spre Italia, s-a răsturnat în România

Poroșenko dorește ca Ucraina să se retragă din organele statutare ale CSI

Președintele Petro Poroșenko sugerează pregătirea, împreună cu Cabinetul de Miniștri, a unui plan privind retragerea Ucrainei din CSI. El a declarat acest lucru în timpul unui discurs la Forumul de Securitate d…
Poroșenko dorește ca Ucraina să se retragă din organele statutare ale CSI

Guvernul a aprobat pachetul de legi cu privire la integritate

La data de 3 februarie curent, executivul a aprobat un set de proiecte de legi cu privire la integritate fiind vorba despre proiectul de Lege privind declararea averii și intereselor personale, proiectul de Leg…
Guvernul a aprobat pachetul de legi cu privire la integritate

(doc) Igor Dodon bănuit de plagiat. Alina Zotea sesizează Procuratura

Deputata Alina Zotea cere Ministerului Educației și Procuraturii Generale să verifice acuzațiile în privința liderului PSRM, Igor Dodon, precum că ar fi recurs la plagiat în teza sa de doctorat.
(doc) Igor Dodon bănuit de plagiat. Alina Zotea sesizează Procuratura

În fața Parlamentului a fost instalat „Panoul Rușinii – Inamicii Presei”

Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova (CJI) a instalat astăzi, 11 mai, „Panoul Rușinii - Inamicii Presei” în scuarul Parlamentului.
În fața Parlamentului a fost instalat „Panoul Rușinii – Inamicii Presei”

Procurori cu dosare dubioase, șefi de Colegii la Procuratura Generală

Săptămâna trecută, procurori care au făcut carieră în timpul guvernării comuniste, instrumentând mai multe dosare dubioase, au fost aleşi în funcţii-cheie în cadrul Procuraturii Generale. Igor Popa, procurorul…
Procurori cu dosare dubioase, șefi de Colegii la Procuratura Generală