Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Care sunt cele patru privatizări…

Care sunt cele patru privatizări de rezonanță care vor fi investigate de către Parlament

Foto: Facebook/Radu Marian

Comisia de anchetă din cadrul Parlamentului, care și-a propus evaluarea modului în care au fost privatizate proprietățile publice, a decis examinarea în mod prioritar a patru întreprinderi. Deputatul Igor Munteanu a declarat că este vorba de concesionarea aeroportului Chișinău, privatizarea companiei Air Moldova, privatizarea Tutun CTC, dar și evaluarea contractului de modernizarea a ÎS Gările și Stațiile Auto.

Potrivit președintelui Comisiei de Anchetă, la baza selectării celor patru întreprinderi au stat următoarele criterii: relevanța întreprinderii, contracte cu rezonanță negativă în societate, cota statului, dar și situația economico-financiară a întreprinderilor.

„Luând decizia de a selecta întreprinderile ce vor fi evaluate, repet că această comisie nu substituie Procuratura, ci doar va facilita o evaluare asupra legalității procesului de privatizare sau concesionare a acestor întreprinderi. Noi trebuie să avem o poziție politică a Parlamentului în aceste privatizări de răsunet”, a declarat Igor Munteanu după cea de-a doua ședință a comisiei.

Totodată, Comisia a aprobat caietul de sarcini pentru achiziționarea serviciilor de consultanță în procesul de evaluare a contractelor, a implementării angajamentelor care rezidă din contractele de privatizare sau de concesionare. 

Comisia are la dispoziție 120 de zile de la înființare pentru definitivarea unui raport care va fi prezentat ulterior în plenul Parlamentului.

„Volumul de lucru este imens. Aceste dosare s-a încercat și în legislatura precedentă să fie finalizate printr-un raport, dar probabil nu a existat voință politică și nu au fost duse până la capăt. Eu am deplina convingere că în perioada rămasă noi vom prezenta un raport care să răspundă publicului și tuturor celor interesați de ce s-au privatizat aceste obiective, cu ce s-au terminat aceste privatizări și dacă autoritățile care au fost investite cu dreptul de a gestiona procesul de privatizare și concesionare și-au îndeplinit sarcinile alocate conform legislației”, a declarat deputatul Igor Munteanu.

Comisia de anchetă a fost înființată la 18 iunie 2019 și include reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare. Scopul comisiei este de a evalua legalitatea organizării și implementării privatizărilor și concesionărilor proprietății publice autorizate în perioada 2013-2019.

Foto: Facebook/Radu Marian