Principală  —  RECOMANDAT   —   Pericol epidemiologic în municipiul Chișinău,…

Pericol epidemiologic în municipiul Chișinău, după depistarea unui focar de gripă aviară la lebede, pe lacul Ghidighici

În municipiul Chișinău a fost declarată situație excepțională de nivel aviar, în legătură cu depistarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a unor focare de influență aviară, inclusiv pe teritoriul municipiului. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, focare de H1N1 au fost depistate la lebedele care habitează în perioada iernii pe albiile unor râuri și lacuri de pe teritoriul R. Moldova, fiind confirmate patru focare de influență aviară înalt patogenă, inclusiv un focar în municipiul Chișinău, orașul Vatra, lacul Ghidighici.

Cerințele impuse de autorități în condițiile situației excepționale sunt următoarele:

– Interzicerea accesului păsărilor din gospodăriile oamenilor pe imașuri, lacuri, râuri, precum și sporirea măsurilor de combatere a comerțului stradal ilicit cu produse alimentare sau animale vii care pot prezenta riscuri de infectare cu boli infecțioase.

– În perioada excepțională de nivel aviar se interzic expozițiile, târgurile cu vânzare a animalelor vii, păsări, inclusiv decorative.

CSE a municipiului Chișinău își propune identificarea culoarelor de migrare a păsărilor, efectuarea supravegherii veterinare masive a efectivelor de păsări, instituirea carantinei profilactice și măsuri stricte de supraveghere sanitar-veterinară a efectivelor de păsări. Totodată, este sistată mișcarea păsărilor și a produselor obținute de la acestea (ouă, carne) din explorațiile non profesionale, se interzice pășunatul animalelor în apropierea bazinelor acvatice. Interzicerea comercializării păsărilor în cadrul târgurilor de animale; combaterea comerțului stradal neautorizat cu păsări vii, carne de pasăre, ouă, interzicerea întrețineri păsărilor în afara curții.

Concomitent, va fi constituită o comisie de evaluare a pagubelor, în caz de depistare a focarelor de păsări domestice, atât în zona de protecție, cât și în zonele de supraveghere.

Toate restricțiile urmează a fi ridicate în timp de 90 de zile de la data identificării ultimului caz depistat de boală.

Epidemiologii avertizează că gripa aviară este o infecție înalt contagioasă, care, dacă iese de sub control, poate fi transmisă de la animale la om.