Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Operațiuni cibernetice rusești împotriva instituțiilor…

Operațiuni cibernetice rusești împotriva instituțiilor R. Moldova, pentru accesarea asistenței străine acordate Ucrainei. Precizările MAE

Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/imago images

Rusia a desfășurat în ultimii ani mai multe operațiuni cibernetice, care au vizat Ucraina, țările UE, aliați NATO, dar și R. Moldova, aflată la hotar cu războiul. Datele se conțin într-un raport al Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Federației Ruse (GRU) în perioada anilor 2015 – 2025. Ministerul Afacerilor Externe ale R. Moldova (MAE) a declarat că sprijină pe deplin concluziile Regatului Unit.

Potrivit documentului, Unitatea 26165, care este un actor cibernetic extrem de sofisticat și bine stabilit și care desfășoară atât operațiuni avansate de culegere de informații, cât și operațiuni de hacking și scurgere de informații, a efectuat în operațiuni în sprijinul politicii externe și al obiectivelor militare ale Rusiei.

Dovezi credibile pe scară largă indică faptul că unitatea 26165 este legată de obținerea accesului la camere IP pentru a cartografia asistența externă acordată Ucrainei (2022-2024), R. Moldova, României, Bulgariei, Cehiei, Franței, Germaniei, Greciei, Italiei, Țărilor de Jos, Poloniei, Slovaciei și SUA.

„Unitatea 26165 a desfășurat operațiuni folosind diverse capacități cibernetice pentru a cartografia și a interfera cu asistența străină acordată Ucrainei, vizând porturi, centre de transport, companii tehnologice, infrastructuri guvernamentale și de apărare și puncte de trecere a frontierelor din Moldova, Ucraina și 11 țări NATO.

În plus, campania de spionaj a Unității 26165 s-a axat pe eforturile de recunoaștere menite să monitorizeze și să împiedice trecerea asistenței externe în Ucraina din partea partenerilor europeni și a aliaților NATO, mai arată raportul.

„Unitatea 26165 a accesat camere IP private în apropierea instalațiilor militare, porturilor, gărilor și punctelor de trecere a frontierei din Ucraina, Moldova și 11 țări NATO pentru a urmări circulația asistenței externe”, se arată în concluziile Regatului Unit.

MAE a venit cu un comunicat după publicarea raportului, prin care a subliniat că agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a scos la iveală amploarea dorinței Moscovei de a destabiliza regiunea – atât prin mijloace militare, cât și prin operațiuni hibride.

Diplomația de la Chișinău a condamnat acțiunile Kremlinului și a afirmat că va consolida reziliența cibernetică a țării.

„Moldova a fost ținta atacurilor cibernetice, campaniilor de dezinformare și a altor acțiuni ostile menite să submineze suveranitatea și instituțiile noastre democratice. Condamnăm aceste acțiuni și facem apel către toate statele să respecte dreptul internațional și să adere la cadrul ONU pentru un comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic. 

Salutăm eforturile de leadership și sprijinul oferit de Regatul Unit în acest domeniu. Totodată, reafirmăm angajamentul nostru de a consolida reziliența cibernetică, atât pe plan intern, cât și la nivel regional, împreună cu partenerii internaționali de încredere”, se punctează în comunicatul MAE.

Între 14 și 17 iulie 2025, o operațiune internațională comună, coordonată de Europol și Eurojust, a vizat rețeaua de criminalitate informatică NoName057(16). Autoritățile judiciare și de aplicare a legii din peste 10 țări ale UE au întreprins acțiuni simultane împotriva infractorilor și a infrastructurii aparținând rețelei pro-ruse de criminalitate informatică.

Acțiunile au dus la perturbarea unei infrastructuri de atac formată din peste o sută de sisteme informatice din întreaga lume, în timp ce o mare parte din infrastructura centrală de servere a grupului a fost scoasă din funcțiune.