Principală  —  Ştiri   —   Metodologia de monitorizare a selectivității…

Metodologia de monitorizare a selectivității justiției penale

Mai multe cazuri de justiție selectivă, care îi vizează pe demnitari și actori politici, urmează a fi examinate în cadrul unui raport de monitorizare elaborat în cadrul unui proiect implementat de către Asociația Obșteștească „Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu sprijinul financiar al Freedom House.

În ultimii ani, în Republica Moldova se discută tot mai des despre eșecul reformelor în sectoarele justiție și anticorupție. Organele de drept sunt deseori învinuite că ar instrumenta dosare la comandă.

Dosarele în care se presupune că justiția a fost efectuată selectiv sunt, de regulă dosare de rezonanță. Astfel, după cum cazurile monitorizate sunt și cazuri mediatizate, fie la nivel local, fie la nivel național, Metodologia abordează procesul de monitorizare a selectivității justiției dintr-o dublă  perspectivă: juridică și jurnalistică.

În cadrul proiectului există un Coordonator, echipe de monitori formate din perechi jurnalist-jurist, un expert jurist și un expert jurnalist, iar activitatea de monitorizare a cazurilor este fixată în fișele de monitorizare. Monitorii au responsabilitatea de a asista la fiecare dintre ședințele de judecată desfășurate pe marginea cazurilor selectate pentru monitorizare, date în responsabilitatea lor. În timpul sau în scurt timp după ședința de judecată, echipele de monitori completează fișele de monitorizare a ședințelor de judecată pe cazurile monitorizate.

Metodologia de monitorizare a selectivității justiției penale a fost revizuită de Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” în cadrul Proiectului „Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”, implementat de către Freedom House în parteneriat cu Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii și conține reperele metodologice de bază privind: obiectivele și principiile de monitorizare; monitorizarea proceselor penale prin prisma selectivității; criteriile de identificare a selectivității justiției penale, indicatorii de monitorizare; modelul Fișei cazului monitorizat și modelul Fișei de monitorizare a ședințelor de judecată pe cazurile monitorizate.