Mai mulți politicieni au lansat un „semnal de alarmă” privind riscuri de fraudă electorală după transferul SIAS „Alegeri” la STISC. Guvern: „Sunt neîntemeiate acuzațiile”

Pe 8 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, Partidul Național Moldovenesc (PNM), Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) și Partidul Voința Poporului (PVP) au lansat un semnal de alarmă privind „riscurile grave de fraudare, manipulare a cifrelor și compromitere a datelor alegătorilor” în contextul transferului Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri” de la Comisia Electorală Centrală (CEC) la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC). Guvernul a venit în scurt timp cu o reacție, iar CEC și STISC – cu precizări.
Reprezentanții partidelor PNM, CUB și PVP au susținut marți, 8 iulie, o conferință de presă în urma căreia au lansat un semnal de alarmă comun menționând că „Transferul Sistemului Informațional Automatizat «Alegeri» din administrarea CEC către o instituție subordonată Guvernului constituie un act de uzurpare tehnologică a controlului asupra alegerilor și creează riscuri grave de fraudare, manipulare a cifrelor și compromitere a datelor alegătorilor”.
„Astăzi, autoritatea electorală a fost redusă la rolul de simplu spectator, în timp ce un partid aflat la guvernare își asigură, prin mijloace netransparente, instrumentele tehnice pentru a influența rezultatele scrutinului. (…) Acest semnal de alarmă este lansat împreună cu partidele Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și Voința Poporului. Facem apel către toate partidele politice responsabile să ni se alăture în acest demers, pentru a cere revenirea urgentă a sistemului electoral în administrarea CEC, un audit tehnic internațional și garantarea, prin lege, a independenței infrastructurii electorale”, a scris Dragoș Galbur, liderul PNM, pe Telegram.
Acuzațiile vin în contextul transferului Sistemului informațional automatizat de stat (SIAS) „Alegeri” de la Comisia Electorală Centrală ( CEC) la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).
De asemenea, politicienii au cerut „revenirea urgentă a sistemului electoral în administrarea CEC, un audit tehnic internațional și garantarea, prin lege, a independenței infrastructurii electorale”.
În acest context, Guvernul a venit cu o reacție la scurt timp.
„Sunt neîntemeiate acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor. Acesta rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice”, a menționat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice. (..) În ultimii ani, sistemul informațional „Alegeri” a fost ținta unor atacuri masive, respinse cu succes de autorități. În același timp, Poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă”, a adăugat acesta.
Precizările Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Comisiei Electorale Centrale(CEC)
SITSC a venit cu precizări pe 8 iulie, privind rolul Serviciului în asigurarea protecției cibernetice a sistemelor informaționale instituționale.
„Cu privire la decizia de găzduire a Platformei SIAS „Alegeri” de către STISC și punerea ei sub protecție avansată, aceasta a fost luată ca urmare a mai multor factori de risc constatați atât de către CEC cât și autorități și specialiști în domeniul securității cibernetice (cyber security). Această decizie a fost agreată, în scopul garantării unui nivel ridicat de protecție a sistemului informatic SIAS „Alegeri”, în fața unei amenințări cibernetice constante și agresive pentru a nu se ajunge în situația de vulnerabilitate critică. Astfel, în perioada aferentă alegerilor prezidențiale din 2024, STISC a înregistrat două valuri masive de atacuri de tip DDoS, cu o intensitate fără precedent la nivel național. Acestea au avut loc:
- în ziua desfășurării turului I și în ziua desfășurării turului II al alegerilor, respectiv 20 octombrie și 3 noiembrie 2024;
- au fost revendicate de grupările NoName058 și CyberArmy, ambele cu afiliere directă Federației Ruse.
Conform prevederilor legale și statutului său, STISC are obligația de a asigura securitatea cibernetică a sistemelor critice ale instituțiilor publice, inclusiv: oferirea de resurse informatice dedicate și izolate; protejarea perimetrului rețelei față de atacuri externe, fără acces la aplicații, conținut sau date ale beneficiarului”, se arată în comunicatul STISC.
Anterior, pe 4 iulie, și CEC a emis un comunicat la acest subiect.
„Din motive de securitate, Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”), care este un instrument digital esențial în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor, este găzduit pe platforma Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC). Menționăm că asistența STISC pe partea de asigurare a securității sistemelor informaționale ale CEC a fost oferită și de-a lungul anilor, prin diverse metode, de la analize la detașare de experți în materie de securitate informațională.
În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare”, potrivit Comisiei Electorale Centrale.