Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Lucrările de reabilitare a podului…

Lucrările de reabilitare a podului feroviar Cantemir – Fălciu au început

Sursă foto: Facebook/ Igor Grosu

Primele intervenții sunt în desfășurare la podul de la Fălciu, scrie Compania Națională de Căi Ferate (CFR) Iași. Acestea constau în revizia generală a structurii și revopsirea elementelor metalice. Lucrările sunt realizate, în primă fază, cu resurse proprii, urmând ca ulterior să fie implicați și contractori terți.

Circulația trenurilor pe segmentul feroviar Cantemir – Fălciu va fi reluată după o perioadă de 32 de ani, timp în care traficul a fost sistat. Relansarea trenurilor pe acest segment va asigura conectarea transportului de mărfuri pe calea ferată a R. Moldova cu rețeaua europeană de transport.

În cadrul proiectului se vor desfășura:

•Lucrări la liniile de cale ferată: îndepărtarea vegetației, înlocuirea traverselor și a diblurilor, buraje, completări cu piatră spartă, refacerea terasamentului;

•Lucrări la pod: înlocuit traverse degradate de lemn, transport și montaj de traverse speciale noi de lemn, revopsirea completă a structurii.

Autoritățile din R. Moldova urmează să reabiliteze tronsonul feroviar de 1,8 km spre Cantemir.

Lucrările sunt estimate până în august 2025.

În martie 2022, linia Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră a fost redeschisă pentru sprijinirea refugiaților ucraineni. În ianuarie 2025, în cadrul reuniunii ministeriale QUINT Meeting, s-a decis reconstrucția completă a căii ferate în zona transfrontalieră și redarea circulației pe podul feroviar Fălciu – Cantemir. În aprilie 2025 s-a semnat Memorandumul de înțelegere privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu între CFR SA (România) și CFM (Republica Moldova). Perspectivele agreate între cele 2 state includ:

  • Redarea circulației pe podul feroviar Fălciu-Cantemir
  • Electrificarea liniei Iași-Chișinău
  • Modernizarea controlului vamal la Ungheni
  • Redeschiderea trenului de pasageri Cahul-Galați

Conform MIDR, segmentul feroviar Cantemir – Fălciu are o poziție strategică la granița dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, iar redeschiderea acestuia va permite o mai bună gestionare a fluxului de mărfuri, în contextul eforturilor de diversificare a rutelor de export și dezvoltare a transportului intermodal. Pentru relansarea circulației, urmează reabilitarea infrastructurii feroviare pe teritoriul ambelor state, inclusiv a podului feroviar și a stațiilor de frontieră Prut 2 (R. Moldova) și Fălciu (România).