Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Armata rusă a…

LIVE TEXT Armata rusă a lansat 56 de atacuri aeriene cu patru rachete ți 130 de bombe ghidate. Război în Ucraina, ziua 1185

UPDATE 11:46 Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost implicate în 141 de confruntări cu armata rusă de-a lungul frontului, raportatează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Ukrinform

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, forțele ruse au lansat două atacuri cu rachete și 56 de atacuri aeriene, desfășurând patru rachete și lansând 130 de bombe aeriene ghidate asupra pozițiilor și așezărilor ucrainene.

În total, Rusia a utilizat 5879 de atacuri cu obuze, inclusiv 164 cu sisteme multiple de lansare a rachetelor și a lansat aproximativ 3000 de drone kamikaze, scrie sursa citată.

UPDATE 10:32 Președintele rus, Vladimir Putin a afirmat că a ordonat armatei să înceapă crearea unei „zone tampon de securitate” de-a lungul frontierei cu Ucraina, au relatat agențiile media de stat ruse.

Comentariile vin la o zi după ce Putin a efectuat prima sa vizită în regiunea Kursk din Rusia, o regiune de frontieră unde forțele ucrainene au lansat o incursiune vara trecută. În timp ce Kremlinul susține că a eliberat complet teritoriul, Ucraina spune că operațiunile sunt în desfășurare în Kursk, scrie Kyiv Independent.

„Am spus deja că s-a luat o decizie pentru a crea zona tampon de securitate necesară de-a lungul frontierei. Forțele noastre armate rezolvă în prezent această problemă”, a declarat Putin într-o videoconferință cu oficiali guvernamentali.

Putin a declarat că zona va fi situată de-a lungul graniței regiunilor Kursk, Briansk și Belgorod.

Ministerul de Externe al Ucrainei a răspuns la declarație mai târziu în acea zi, spunând că remarcile lui Putin sunt o dovadă suplimentară că Rusia nu este interesată în mod semnificativ de pace.

„Reamintesc lumii că declarațiile lui Putin despre «zona tampon» vin pe fondul eforturilor active de a obține un armistițiu complet și durabil, de a opri masacrele și de a promova pacea”, a scris ministrul de Externe, Andrii Sîbiha.

„Aceste noi afirmații agresive resping în mod clar eforturile de pace și arată că Putin a fost și rămâne singurul motiv pentru care masacrele continuă. El trebuie să se confrunte cu mai multă presiune pentru a pune capăt acestui război”, a declarat oficialul.

UPDATE 8:52 Ucraina a lansat un atac masiv cu drone asupra orașului Yelets din regiunea Lipetsk a Federației Ruse, a relatat guvernatorul regiunii, Igor Artamonov. Potrivit acestuia, resturile dronelor doborâte au căzut într-o zonă industrială și au provocat un incendiu. „Opt persoane au fost rănite. Toți primesc îngrijirile medicale necesare”, a menționat Artamonov. El nu a specificat ce întreprindere din oraș a fost avariată, dar a negat informațiile despre o scurgere de substanțe periculoase după incendiu. De asemenea, conform datelor sale, una dintre dronele doborâte a căzut pe acoperișul unei clădiri rezidențiale și a avariat 20 de apartamente, scrie The Moscow Times.

Locuitorii locali au raportat că a izbucnit un incendiu la uzina „Energia” în urma unui atac cu dronă. Această informație a fost confirmată de postul de televiziune Exilenova+, care monitorizează consecințele atacurilor ucrainene. „Energia” este cea mai mare întreprindere din Rusia specializată în producția de surse de energie chimică. Produsele uzinei sunt utilizate pe scară largă în industria de apărare, aviația civilă, transportul maritim și complexul energetic.

8:22 Grupul celor Șapte (G7) a emis o declarație comună, prin care s-a angajat să mențină activele rusești înghețate până la sfârșitul războiului și să sprijine reconstrucția Ucrainei. Canada, care deține președinția G7 în 2025, a emis declarația în numele grupului, scrie Kyiv Independent.

„Reafirmăm că activele Rusiei vor rămâne imobilizate până când Rusia își va înceta agresiunea și va plăti pentru daunele pe care le-a cauzat Ucrainei”, se arată în declarație.

Grupul a condamnat „războiul brutal continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a lăudat „imensa rezistență a poporului și economiei ucrainene”.

Declarația a reafirmat, de asemenea, că „G7 rămâne angajat să sprijine neclintit Ucraina în apărarea integrității sale teritoriale și a dreptului la existență, precum și a libertății, suveranității și independenței sale către o pace justă și durabilă”.

Mai mult, liderii G7 au salutat „eforturile continue de a obține un armistițiu” și au promis să exploreze opțiuni „pentru a maximiza presiunea, cum ar fi intensificarea în continuare a sancțiunilor” asupra Rusiei, dacă nu se convine asupra unui armistițiu.

Recunoscând costurile substanțiale asociate cu redresarea Ucrainei, estimate la 524 de miliarde de dolari în următorul deceniu de către Grupul Băncii Mondiale, G7 s-a angajat să „contribuie la consolidarea încrederii investitorilor prin inițiative bilaterale și multilaterale” și să continue coordonarea sprijinului pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei.

LIVE TEXT/ Rusia afirmă că a doborât joi peste 150 de drone ucrainene. Război în Ucraina, ziua 1184